RĂZBOI ÎN UCRAINA | Combatanţii ucraineni din regimentul Azov vor fi judecaţi şi riscă pedeapsa cu moartea. Un jurnalist francez a fost ucis în Severodonețk

A 96-a zi de război în Ucraina. Liderii europeni, mai degrabă sceptici că vor ajunge la un compromis asupra embargoului petrolier împotriva Rusiei. Marţi, Rusia va opri furnizarea de gaze către Țările de Jos. Un jurnalist francez, Frédéric Leclerc-Imhoff, a fost ucis după ce o mașină de evacuare a fost lovită în apropierea orașului Sievierodoneţk. Combatanţii ucraineni din regimentul Azov care s-au predat în urma luptei de la Mariupol vor fi judecaţi şi riscă pedeapsa cu moartea. SUA nu vor trimite Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă care pot lovi teritoriul Rusiei.

30 Mai 2022, 06:29 (actualizat 31 Mai 2022, 14:59) Știrile TVR |

ACTUALIZARE 19.50 Președintele Klaus Iohannis a  făcut declarații în marja participării la reuniunea Consiliului European dedicată situației din Ucraina.

"Temele pe care le dezbatem sunt de mare actualitate, evident, și pentru noi. Avem în această seară o temă foarte complicată, evident legată de războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Discutăm Ucraina din mai multe puncte de vedere. Discutăm de sprijin pentru Ucraina. Este vorba, evident, de un sprijin umanitar, dar și de un sprijin bugetar, este vorba de a găsi căi pentru a sprijini economia Ucrainei, de exemplu pentru a înlesni exportul de grâu, o chestiune legată și cu altă temă, securitatea alimentară", a declarat Klaus Iohannis.

ACTUALIYARE 19.48 La sosirea la summitul liderilor statelor Uniunii Europene de la Bruxelles, premierul ungar Viktor Orban a sugerat că CE nu a reușit să negocieze în mod corespunzător embargoul pentru petroul rusesc cu țările membre. Orban spune că Ungaria are nevoie de garanții că ar putea cumpăra petrol pe mare dacă transporturile de petrol rusesc nu se vor mai face prin conducta Druzhba.

„Ceea ce reprezintă o problemă pentru noi și motivul pentru care trebuie să luptăm astăzi este că, dacă se întâmplă ceva cu petrolul rusesc care vine prin oleoduct... dacă nu mai vine petrol, atunci ar trebui să avem dreptul de a cumpăra pe mare", a declarat Orban.

ACTUALIZARE 19.20 Gazprom sistează livrările de gaze naturale către Olanda de marți. Compania GasTerra, deținută în proporție de 50% de statul olandez, a anunțat luni că a fost notificată de Gazprom că va sista livrările de gaze naturale, afirmând că a anticipat mutarea gigantului energetic rusesc și că a cumpărat „din altă parte” în jur de două miliarde de metri cubi. Aproximativ 44% din consumul energetic al Olandei este asigurat de gaze naturale, dar doar 15% din importuri provin din Rusia, potrivit cifrelor oficiale ale guvernului olandez.

ACTUALIZARE 19.12 Netflix a anunțat oficial retragerea definitivă de pe piața rusă și întreruperea serviciilor sale pentru utilizatorii din Federația Rusă.

ACTUALIZARE 19.05 Summit UE pentru Ucraina la Bruxelles. Liderii europeni, mai degrabă sceptici că vor ajunge la un compromis asupra embargoului petrolier împotriva Rusiei.

ACTUALIZARE 18.58 Combatanţii ucraineni din regimentul Azov care s-au predat în urma luptei de la Mariupol vor fi judecaţi şi riscă pedeapsa cu moartea, a declarat luni un oficial din regiunea separatistă pro-rusă Doneţk.

„Toţi prizonierii de război se află pe teritoriul Republicii Populare Doneţk”, a declarat la televiziunea rusă Yuri Sirovatko, ministrul Justiţiei. „Concret, avem 2.300 de prizonieri de război de la Azovstal”, a precizat el. „Azov este considerat organizaţie teroristă” , iar toţi „vor fi supuşi anchetelor penale” a mai adăugat. „Asemenea infracţiuni se pedepsesc la noi cu pedeapsa capitală, pedeapsa cu moartea”, a conchis ministrul.

ACTUALIZARE 18.19 Franța va trimite un lot suplimentar de obuziere autopropulsate Caesar în Ucraina.

 

 

ACTUALIZARE 18.08 Președintele american Joe Biden a anunțat luni că Statele Unite nu vor trimite Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă care pot lovi teritoriul Rusiei, relatează CNN.

„Nu vom trimite Ucrainei sisteme de rachete” care pot ajunge până în Rusia, le-a spus luni Biden reporterilor după ce s-a întors la Casa Albă după un weekend petrecut la Delaware unde a susținut un discurs la una dintre universitățile ale căror cursuri le-a absolvit.

ACTUALIZARE 17.21 Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat luni că a finalizat prima anchetă privind infracțiunea de viol. Este vorba despre un soldat rus acuzat că, în martie, a pătruns într-o casă dintr-un sat din districtul Brovari, regiunea Kiev, unde a ucis un bărbat și i-a violat în mod repetat soția, potrivit The Kyiv Independent. Cazul a fost trimis în judecată.

ACTUALIZARE 17.17 Ca urmare a luptelor din zonă, orașele din regiunea Donețk au rămas fără alimentare centralizată cu apă.

 

 

ACTUALIZARE 16.07 Rusia a mutat trupe și echipamente în regiunea rusă Kursk, care se învecinează cu regiunea de nord-est a Ucrainei, Sumîi, pentru a-și proteja cetățenii, a declarat guvernatorul din Kursk, Roman Starovoit, în cadrul unei întâlniri de astăzi, transmite Interfax din Rusia. Roman Starovoit: Totul are ca scop asigurarea vieții și siguranței locuitorilor din regiune.”

Ultimele evenimente ale zilei

  • Luptele în regiunea Donbas din Ucraina s-au intensificat în ultimele zile.
  • Presa de stat rusă a raportat că o mașină-capcană a explodat în orașul ocupat Melitopol, în apropierea Casei de Cultură în care își desfășoară activitatea oficialii ruși. Trei persoane au fost rănite în explozie.
  • Serghei Lavrov a spus că „prioritatea absolută” a Moscovei este ceea ce el a numit „eliberarea” regiunilor Donețk și Lugansk. Trei civili au fost uciși și alți câțiva răniți în lupte din regiunea Donețk.
  • Forțele ruse „înaintează în mijlocul orașului” Severodonețk, a declarat luni șeful administrației militare regionale Lugansk. Două persoane au fost ucise și alte cinci au fost rănite în atacurile de duminică, iar 50 de case au fost distruse. Armata ucraineană mai spune că bombardamentele rusești în regiunile de nord Sumi și Cernihiv au fost reluat.
  • Armata ucraineană a început o contraofensivă împotriva forțelor ruse din sudul țării. Serhii Hlan, un deputat care face parte din consiliul regiunii Herson, a declarat că forțele ucrainene „au continuat operațiunile ofensive și au împins inamicul înapoi cu 9 kilometri în districtul Berislav”.
  • Ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, se întâlneşte cu Zelenski în Ucraina. Pe agenda discuţiilor este deficitul exporturilor de cereale din Ucraina. Colonna donează Kievului echipamente de securitate civilă
  • Duminică, Zelenska a vizitat „pozițiile din prima linie” ale armatei și s-a întâlnit cu soldați la Harkov. "Vă riscaţi viața pentru noi toți și pentru statul nostru. Vă mulțumim că ați apărat independența Ucrainei", a spus el trupelor.
  • Luni, oficialii Uniunii Europene îşi reînnoiesc eforturile pentru a ajunge la un acord asupra unui embargo petrolier rusesc. Tot astăzi, liderii UE se vor reuni într-un summit extraordinar.

 

 

ACTUALIZARE 15.40 Un jurnalist francez a fost ucis după ce o mașină de evacuare a fost lovită în apropiere de Sievierodoneţk, a declarat guvernatorul regional al orașului Lugansk, Serhii Gaidai, citat de The Guardian. Jurnalistul realiza un material despre evacuările din zonă.

 

ACTUALIZEAZĂ 15.15  Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, un adversar al actualului şef al statului Volodimir Zelenski, a anunţat astăzi că a primit permisiunea să iasă din ţară, după ce a fost oprit ''deliberat'' la graniţă de două ori în weekend.

''În urma presiunii deputaţilor Parlamentului European şi a membrilor guvernelor ţărilor UE, Petro Poroşenko a putut pleca în străinătate pentru a participa la summitul şi la congresul Partidului Popular European (PPE) la Rotterdam'', a indicat serviciul său de presă.

CITEȘTE ȘI: „Îi vom zdrobi până la urmă”. Rușii ar plănui un nou atac asupra Kievului. Kremlinul crede că poate câștiga războiul până la sfârșitul anului

ACTUALIZARE 13.35 Numărul sodaților ruși morți de la începutul invaziei se ridică la 30.350, potrivit datelor transmise de Statul Major al Armatei Ucrainene. Armata Rusiei a mai pierdut 1349 de tancuri, 3282 de blindate, 207 avioane, 174 de elicoptere, 13 nave, 507 drone, 2258 de vehicule militare etc

ACTUALIZARE 13.00 Kirill Stremousov, liderul administrației militaro-civil care a fost impusă în Hersonul ocupat de ruși, a spus că de acolo se transportă cereale în Rusia.

ACTUALIZARE 12.45 Potrivit informațiilor actualizate, numărul victimelor a crescut la 21 de persoane ca urmare a bombardamentelor din Donețk: 5 au fost uciși și 16 au fost răniți. Printre morți se numără un adolescent născut în 2009.

CITEȘTE ȘI: Serviciul de Securitate al Ucrainei | Soldaţii ruşi, trimişi în atac cu forţa, au ameninţat cu moartea un general şi gărzile sale de corp

ACTUALIZARE 12.40 Armata ucraineană spune că a lansat o contraofensivă la Herson, în încercarea de a revendica terenurile luate de Rusia.

Potrivit primarului orașului, Aleksey Kulemzin, Forțele Armate ale Ucrainei au tras, printre altele, în două școli și un gimnaziu.

ACTUALIZARE 12.37 Cinci persoane au murit după ce au armata ucraineană a bombardat centrul orașului Donețk, potrivit agenției ruse RIA Novosti.

ACTUALIZARE 12.35 O mașină-capcană a fost detonată luni în orașul Melitopol, ocupat de ruși, a informat presa de stat de la Moscova. Mașina a fost parcată în centrul orașului, lângă Casa de Cultură, unde își desfășoară activitatea oficialii ruși din oraș, potrivit unei informații transmise de canalul de stat rus RT. Explozia a spart ferestrele clădirilor din apropiere. Trei persoane au fost rănite în explozie, a declarat o sursă din administrația orașului susținută de Kremlin pentru agenția de presă de stat rusă RIA Novosti.

Explozia din Melitopol, oraș controlat de ruși, care a fost pusă pe seama sabotorilor ucraineni.

ACTUALIZARE 12.25 Kalush Orchestra a vândut trofeul Eurovision pentru 900.000 de dolari ca să cumpere drone pentru Ucraina.

CITEȘTE ȘI: Ministrul francez de externe se va întâlni cu Zelenski în Ucraina. Catherine Colonna donează Kievului echipamente de securitate civilă

ACTUALIZARE 11.30 Ministerul rus al Apărării a susținut că a ucis 320 de luptători ucraineni peste noapte, că a lovit o fabrică de construcții navale și că a distrus 15 tancuri. De asemenea, ei susțin că au doborât peste noapte 15 drone ucrainene, transmite The Guardian.

ACTUALIZARE 10.54 Forțele ruse se regrupează și se pregătesc pentru atacul asupra Slovianskului din Izium și Lîman. Trupele ruse au mutat peste 250 de arme și echipamente militare în așezările ocupate și au restaurat podul feroviar de lângă Kupiansk, transmit Forțele arate ale Ucrainei.

CITEȘTE ȘI: Scholz și-a călcat promisiunea? The Times: Germania și-a redus „la minim” sprijinul militar pentru Ucraina

ACTUALIZARE 10.49 Imagini video ale acțiunilor militare întreprinse de forțele ucrainene în zona Zaporojie au fost făcute publice de către Nexta TV.

ACTUALIZARE 10.45 Corespondenții de război ruși documentează crimele de război ale armatei lor și postează cu mândrie videoclipuri online. Un videoclip realizat cu dronă surprinde modul în care un sistem Solntsevyok lovește satul Novomikhailovka, din regiunea Donețk. Videoclipul a fost publicat de canalul pro-ruse Telegram.

ACTUALIZARE 10.43 Polonia a transferat 18 obuziere autopropulsate KRAB în Ucraina.

ACTUALIZARE 10.40 Președintele polonez acuză Germania că a încălcat promisiunile privind armele. Berlinul a promis Poloniei tancuri Leopard ca să le înlocuiască pe cele pe care le transferase în Ucraina. Cu toate acestea, guvernul german nu s-a ținut de cuvânt, a declarat președintele polonez Andrzej Duda, potrivit Die Welt.

ACTUALIZARE 10.35 În portul comercial Mariupol, oțelul laminat ucrainean este încărcat pe cargoul rusesc Slavutich. Acest lucru a fost raportat de consilierul șefului orașului Petr Andryushchenko. El afirmă că rușii intenționează să ducă oțelul la Rostov-pe-Don, conform informațiilor preliminare.

ACTUALIZARE 10.20 Obuzele rusești au deteriorat 59 de clădiri rezidențiale în Donbas și au ucis 3 civili. Operațiunea Forțelor Comunale a informat pe 29 mai că bombardamentele rusești în Donbas au distrus și deteriorat 59 de clădiri rezidențiale, o centrală electrică și un centru comunitar.

ACTUALIZARE 10.15 Cel puțin trei civili au fost uciși și doi au fost răniți în districtele Pokrovsk și Bakhmut din regiunea Donețk.

ACTUALIZARE 10.00.Ministerul Apărării al Regatului Unit a publicat ultimul său traport informativ, care evaluează situația forțelor ruse. Rusia a suferit probabil pierderi devastatoare în rândul ofițerilor săi de rang mediu și inferior”. ”Lipsa comandanților cu experiență va avea „probabil ca rezultat o scădere suplimentară a moralului și continuarea unei discipline deficitare”.

ACTUALIZARE 09.55 Rușii avansează în mijlocul Severodonețkului, luptele continuă, situația este foarte grea, a transmis guvernatorul din Lugansk, citat de Reuters. O mașină cu doi voluntari a fost atacată la Severodonețk, cei doi sunt răniți, dar în siguranță. Infrastructura critică din Severodonetsk este distrusă, a adăugat Serhii Haidai, într-un mesaj postat pe o rețea de mesagerie.

Rușii avansează în mijlocul Severodonețkului, luptele continuă, situația este foarte grea. O mașină cu doi voluntari a fost împușcată la Severodonețk, sunt răniți, dar în siguranță. Infrastructura critică din Severodonetsk este distrusă.

ACTUALIZARE 09.50 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de distrugeri masive provocate la Severodoneţk, cel mai mare oraş din Donbas, unde bombardamentele ruse au distrus întreaga infrastructură critică, în timp ce armata ucraineană anunţă că a început să recâştige teren în zona sudică Herson.

ACTUALIZARE 09.40 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, urmează să se adreseze astăzi liderilor Uniunii Europene la o reuniune de urgență al cărei scop este adoptarea de noi sancțiuni împotriva Rusiei. Liderii UE se vor întâlni la Bruxelles pentru a-și declara sprijinul continuu pentru Ucraina, dar până acum nu au reușit să cadă de acord asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei. Pe parcursul a două zile, liderii blocului celor 27 de națiuni vor discuta despre cum să ajute mai mult Ucraina și cum să facă față impactului conflictului: prețuri ridicate la energie, o penurie iminentă de alimente și nevoile de apărare ale UE.

CITEȘTE ȘI: UE nu a reuşit să ajungă la o înţelegere privind embargoul asupra petrolului rusesc. Discuțiile continuă astăzi

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunțat că a căzut de acord cu Putin în privința unui nou contract pe 3 ani încheiat cu Gazprom. Cei doi au avut o discuție telefonică pe această temă.

ACTUALIZARE 09.15 Doi civili au fost uciși și cinci răniți în urma bombardamentelor în Severodonețk. Trupele ruse au pătruns la periferia orașului ucrainean, a declarat guvernatorul regional de la Lugansk, Serhii Gaidai, într-un comunicat emis luni dimineață. Gaidai a spus că au loc „bătălii grele” în timp ce trupele ruse atacă orașul cu toate armele inclusiv pe cale aeriană și au intrat în zonele sale de sud-est și nord-est.

Peste noapte, cel puțin 12 case au fost distruse în Severodonetsk și 18 în orașul din vecinătate, Lisichansk, a adăugat el. Forțele ruse transferă o cantitate  mare de muniții și echipamente în zona Severodonetsk, a spus primarul.

ACTUALIZARE 08.45 Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie nu crede că țara sa va folosi arma nucleară împotriva Ucrainei. El a invocat regulile potrivit cărora sunt folosite armele nucleare tactice, pe distanțe relativ scurte.

ACTUALIZARE 08.15 Forțele ucrainene au lansat „un contraatac de succes la sud de Krivi Rih”, potrivit lui Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare al regiunii din sudul Ucrainei.

Un număr de 63 de invadatori au fost uciși, iar 19 echipamente militare au fost distruse, inclusiv tancuri moderne T-72, un sistem de rachete cu lansare multiplă Grad, artilerie, elicoptere și o aeronavă SU-35”, a spus Vilkul.

Vilkul a mai spus că cetățeni ucraineni care au părăsit zonele ocupate de ruși sau care vin din comunitățile atacate au continuat să sosească în Krivi Rih. „Refugiații continuă să sosească în oraș. În oraș sunt deja peste 45.000 de migranți înregistrați oficial, dar, în realitate, acest număr este de peste 60.000.”

ACTUALIZARE 07.55 Armata ucraineană spune că a început o contraofensivă împotriva forțelor ruse din sud și a înregistrat progrese semnificative în direcția Hersonului. Serhii Hlan, un deputat care face parte din consiliul regiunii Herson, a declarat că forțele ucrainene „au continuat operațiunile ofensive și au împins inamicul înapoi cu 9 kilometri în districtul Beryslav”. Hlan a mai susținut că unitățile ucrainene „au stăpuns grupările inamice în două părți și, de fapt, au încercuit gruparea invadatorilor din Davidiv Brid”.

ACTUALIZARE 07.25 Aproximativ 31% din teritoriul regiunii Harkov este ocupat temporar de forțele ruse, în timp ce 5% a fost eliberat de apărătorii ucraineni, a declarat șeful administrației militare regionale Harkov. „Nu suntem încă capabili să inspectăm pe deplin unele dintre așezările eliberate, să efectuăm operațiuni de deminare și să începem reconstrucția infrastructurii critice, deoarece bombardamentele continuă. Unde putem face asta de la distanță - o facem”, a spus Oleg Synegubov.

CITEȘTE ȘI: Volodimir Zelenski l-a demis pe șeful securității din Harkov, care "nu a lucrat la apărarea orașului"

ACTUALIZARE 07.20 Rușii au reluat lansarea bombardamentelor de peste graniță, în regiunile de nord Sumî și Cernihiv, potrivit armatei ucraineane. „Scopul principal al inamicului este să încercuiască trupele noastre în zonele Lisichansk și Severodonetsk și să blocheze principalele rute logistice”, a spus Statul Major al Forțelor Armate ucrainene. Acesta a adăugat că forțele ruse „încearcă să stabilească un punct strategic la marginea de nord-est a orașului Severodonețk, de unde să inițieze operațiuni de asalt prin care să cucerească centrul orașului”.

ACTUALIZARE 07.15 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov spune că „prioritatea absolută” a Moscovei este „eliberarea regiunilor Donețk și Lugansk”. Lavrov, vorbind într-un interviu cu postul francez TFI, a spus că cele două zone sunt acum recunoscute de Federația Rusă ca state independente. „Obiectivul nostru evident este, desigur, să împingem armata ucraineană și batalioanele ucrainene din regiunile Donețk și Lugansk”, a spus el.

ACTUALIZARE 06.40 NATO nu mai este obligată în niciun fel de angajamentele din trecut în privința desfășurării de forțe în Europa de Est, a declarat secretarul general adjunct al NATO. Moscova însăși a „golit de orice conținut” Actul Fondator NATO-Rusia, atacând Ucraina și oprind dialogul cu Alianța, a declarat Mircea Geoană pentru Agenția France-Presse.

ACTUALIZARE 06.15 Oficialii din estul Ucrainei spun că bombardamentele rusești asupra Severodonețk au fost atât de intense încât nu a fost posibil să se evalueze victimele și pagubele, deoarece trupele rusești se apropie de cel mai mare oraș încă deținut de Ucraina în Donbas.

„Situația a escaladat extrem de mult”, a declarat duminică Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk. Martorii au spus că orașul a fost bombardat „de 200 de ori pe oră”, în timp ce forțele ruse încearcă să distrugă liniile de întărire și să-i înconjoare pe apărătorii rămași.

Autoritățile ucrainene au descris condițiile din Severodonetsk ca fiind asemănătoare celor din Mariupol, orașul-port din sud, care a căzut pe 20 mai, după aproape trei luni de atac necruțător.

Luptele intensificate au venit în momentul în care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat trupele ucrainene aflate pe linia frontului în regiunea de nord-est Harkov, fiind prima sa apariție oficială în afara Kievului de la începutul războiului.

„Vă riscați viața pentru noi toți și pentru țara noastră”, le-a spus Zelenski soldaților de acolo.

El a adăugat că bombardamentele rusești au distrus „întreaga infrastructură critică a orașului” și mai mult de două treimi dintre locuințe. Acum, cucerirea orașului Severodonetsk este „scopul principal” al Rusiei, a spus președintele.

Bătălia pentru Severodonetsk, care se află pe malul de est al râului Siverski Doneț, la aproximativ 145 km (90 mile) sud de granița cu Rusia, este miza principală, în vreme ce Rusia obține câștiguri lente, dar solide în Donbasul industrial, care cuprinde regiunile Lugansk și Donețk. „Nu le pasă câte vieți vor trebui să plătească pentru asta”, a spus Zelenski în ultimul său discurs național, referindu-se la forțele ruse din regiune.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 22°C 27°C
CLUJ 25°C 24°C
CONSTANTA 29°C 28°C
CRAIOVA 26°C 26°C
BRASOV 22°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI