Război în Ucraina | Au fost studiate 13.000 de cazuri de presupuse crime de război. Zelenski: între 50 și 100 de ucraineni mor zilnic pe frontul de est. Închisoare pe viață pentru soldatul rus judecat la Kiev

A 89-a zi de la invadarea Ucrainei. La Kiev s-a încheiat primul proces în care un soldat rus a fost acuzat de crime de război și condamnat la închisoare pe viață. Rusia „își concentrează eforturile” asupra atacurilor asupra orașului Siverodonețk din estul Ucrainei. ”Astăzi au fost găsite 87 de cadavre, victime ale conflictului”, le-a spus Zelenski liderilor lumii reuniți la Davos pentru a participa la Forumul Economic Mondial. Atacurile rusești asupra furnizorilor de sănătate din Ucraina au provocat 75 de morți și 59 de răniți de când a început războiul. Rusia nu exclude posibilitatea unui schimb de prizonieri care să-i implice pe acei luptători ucraineni care s-au predat din combinatul metalurgic Azovstal. Pe de altă parte, Denis Pușilin, liderul autoprocalmatei Republici Populare Donețk, a declarat că se fac pregătiri pentru un tribunal destinat acestora.

23 Mai 2022, 06:24 (actualizat 23 Mai 2022, 23:34) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Fregata rusească Amiralul Makarov/ FOTO: Shutterstock"
 |  GALERIE FOTO

ACTUALIZARE 23.10 Noi imagini de la Azovstal, publicate de Nexta, arată un Mariupol distrus, după ce apărătorii orașului s-au predat. Așa arăta uzina Azovstal pe 22 mai 2022. Alături, cartiere rezidențiale distruse.

ACTUALIZARE 22.45 Un tribunal ucrainean a cerut arestarea în lipsă a fostului președinte al țării, Viktor Ianukovici, sub acuzația de trădare, relatează The Guardian. Acuzațiile se concentrează pe un pact din 2010 semnat de Ianukovici, care prelungește contractul de închiriere al Rusiei pentru instalațiile navale din Crimeea.

ACTUALIZARE 22. 15 Metroul din Harkov va funcționa din nou, după ce timp de 3 luni a fost folosit ca adăpost de cei care au fugit de bombardamentele rusești, relatează CNN, care îl citează pe primarul orașului, Igor Terehov.

ACTUALIZARE 22.00 Președintele FMI, Kristalina Georgieva, a declarat că războiul din Ucraina ar putea duce la recesiune pentru țările mai vulnerabile.

ACTUALIZARE 20.45 20 de ţări, între care Italia, Danemarca, Grecia, Norvegia şi Polonia au anunţat noi tranşe de asistenţă în materie de securitate pentru Ucraina, în timpul unei întâlniri virtuale cu aliaţii pentru coordonarea ajutorului militar pentru Ucraina.

ACTUALIZARE 20.21 Noile autorităţi pro-ruse din regiunea ucraineană Herson, ocupată de Moscova, au adoptat luni rubla rusă ca monedă oficială în paralel cu grivna ucraineană. "Regiunea devine o zonă cu dublă monedă: rubla va circula în paralel cu grivna. Companiile şi antreprenorii vor putea afişa preţurile în cele două monede", a anunţat administraţia civilă şi militară prorusă din această regiune situată în sudul Ucrainei.

ACTUALIZARE 20.05 Încă 48 de soldați ruși vor fi judecați  pentru crime de război, a anunțat procurorul general al Ucrainei. Irina Venediktova a declarat că până luni au fost studiate aproximativ 13.000 de cazuri de presupuse crime de război rusești.

Procurorul general al Ucrainei a vorbit la Forumul Economic Mondial și a spus că alți 48 de soldați ruși vor fi judecați pentru crime de război, după ce un tribunal de la Kiev l-a condamnat pe Vadim Șișimarin la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat de 62 de ani, Oleksandr Shelipov.

ACTUALIZARE 19.36 O echipă de voluntari români din diaspora şi străini care transportau ajutoare în Ucraina au fost surprinşi de un bombardament în regiunea Harkov. Toţi au scăpat cu viaţă. Doi voluntari s-au accidentat în timp ce alergau să îşi salveze viaţa.

ACTUALIZARE 19.09 Președintele rus Vladimir Putin a supraviețuit unei tentative de asasinat, susține un înalt oficial de securitate ucrainean într-un interviu oferit publicației Ukrayinska Pravda, potrivit Sky News.

În interviu, Kirilo Budanov, șeful direcției principale de informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat că tentativa de asasinat a avut loc în februarie, la începutul invaziei ruse.

Conform oficialului ucrainean, liderul de la Kremlin ar fi fost atacat de persoane din regiunea Caucazului.

ACTUALIZARE 18.16 Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Andrei Rudenko, a declarat că Moscova analizează o propunere de plan de pace venită din partea Italiei pentru a pune capăt conflictului din Ucraina. "Am primit-o recent și o studiem", le-a spus Rudenko reporterilor.

ACTUALIZARE 18.07 Ce este „Terminatorul” rusesc depistat în Ucraina și ce înseamnă apariția lui pe front? Imagini noi confirmă desfășurarea de către Rusia a unui neobișnuit vehicul de luptă blindat în Donbas.

Este vorba despre un vehicul de luptă rusesc pentru sprijinirea tancurilor (BMPT). Supranumite „Terminatori” de către producătorul lor, Uralvagonzavod, vehiculele au primit o atenție mediatică la sfârșitul lunii mai, după ce au fost văzute în Ucraina. „Terminatorii” au fost surprinși în jurul orașului Severodonețk, estul Ucrainei.

ACTUALIZARE 17.19 Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko s-a declarat îngrijorat luni de ceea ce a numit acţiuni ale Occidentului pentru a "dezmembra" Ucraina şi a acuzat Polonia că vrea să pună mâna pe partea de vest a acestei ţări.

"Ceea ce ne îngrijorează este că ei sunt pregătiţi, polonezii şi NATO (...), să ia vestul Ucrainei, aşa cum a fost înainte de 1939", a spus Lukaşenko, în timpul unei întâlniri televizate cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Potrivit lui Lukaşenko, un aliat apropiat al lui Putin, Kievul ar trebui să ceară ajutor, în cele din urmă, pentru prevenirea confiscării vestului Ucrainei.

ACTUALIZARE 16.30 Deși rușii s-au retras din imediata periferie a orașului Harkov, ei sunt încă suficient de aproape pentru a bombarda orașul, iar luptele grele continuă în apropierea unui inel de sate din estul urbei pe care le-au abandonat recent, spun trupele și civilii ucraineni.

În ultimele zile, ambele armate au schimbat focuri de artilerie peste dealurile mărginite de copaci din nordul și estul orașului. Joi, o coloană de fum negru s-a ridicat la orizont peste mai multe locații de pe teritoriul deținut de Rusia.

Nu este surprinzător că forțele ucrainene rămân încrezătoare că în cele din urmă îi vor învinge pe ruși.

ACTUALIZARE 16.02 Aproape 90 de persoane au fost ucise într-un atac aerian rusesc asupra satului Desna din regiunea Cernihiv, din nordul Ucrainei, potrivit președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Atacul, care a avut loc marțea trecută, a provocat moartea a 87 de persoane, a declarat Zelenski în discursul său la Forumul Economic Mondial de la Davos.

ACTUALIZARE 15.44 Un diplomat rus a demisionat din funcția sa din cadrul Națiunilor Unite din cauza războiului din Ucraina. Boris Bondarev, consilier al misiunii ruse la biroul ONU din Geneva, a declarat că „niciodată nu i-a fost atât de rușinat” de țara sa și l-a condamnat pe Vladimir Putin pentru „războiul său agresiv” împotriva Ucrainei.

ACTUALIZARE 14.46 Soldații ruși care se pregătesc să fie trimiși la luptă în Ucraina trebuie să-și cumpere echipament pe cheltuiala lor, potrivit mai multor militari care au vorbit cu Serviciul rus al The Moscow Times, sub anonimat.

Printre articolele necesare care, aparent, nu le sunt asigurate militarilor se numără încălțămintea, vestele antiglonț, pansamente și bandaje de compresie.

„Dacă îți asigură o uniformă de teren, ai noroc – poți economisi niște bani. Noi încă trebuie să cumpărăm jacheta și pantalonii, cel puțin pentru a avea un schimb de haine… Voi fi fericit dacă cheltuielile noastre pentru uniforme vor fi decontate și nu vom fi înșelați la salariu”, a spus un agent contractual din cadrul Gărzii Naţionale (Rosgvardia).

ACTUALIZARE 14.06 Armata ucraineană încearcă să recupereze, să identifice şi să depoziteze rămăşiţele soldaţilor ruşi morti pe câmpul de luptă. Moscova recunoaşte că a pierdut 2.300 de soldaţi în razboi, dar cifrele ucrainene sugerează că numărul real al pierderilor suferite de ruşi este de aproximativ 29.200 de militari.

ACTUALIZARE 13.45 Occidentul a declanșat o criză alimentară globală prin impunerea celor mai severe sancțiuni din istoria modernă Rusiei din cauza războiului din Ucraina. „Rusia a fost întotdeauna un exportator de cereale destul de de încredere”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Nu suntem noi sursa problemei.”

ACTUALIZARE 13.40 Guvernul polonez a reziliat un acord de 30 de ani cu Rusia cu privire la aprovizionarea cu gaze, a anunțat luni ministrul Mediului din Polonia, Anna Moskwa.

ACTUALIZARE 13.25: ”Moscova ar fi pregătită să se întoarcă la negocieri de pace atunci când conducerea de la Kiev va demonstra „un răspuns constructiv”, a spus ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Andrei Rudenko, citat de Interfax.  De asemenea, el a spus că Rusia nu exclude posibilitatea unui schimb de prizonieri care să-i implice pe acei luptători ucraineni care s-au predat din combinatul metalurgic Azovstal..

Pe de altă parte, se fac pregătiri pentru un tribunal destinat soldaților ucraineni care s-au predat la combinatul metalurgic Azovstal, a declarat Denis Pushilin, liderul Republicii Populare Donețk.

ACTUALIZARE 13.10 Militarul rus Vadim Șișimarin a fost condamnat la închisoare pe viață pentru crime de război în Ucraina. El a împușcat un bătrân neînarmat de 62 de ani

ACTUALIZARE 13.00 Președintele Ucrainei s-a adresat participanților la Forumul Economic Mondial, reuniți la Davos, în Elveția. El a  cerut „sancțiuni maxime” împotriva Rusiei, astfel încât Rusia și orice altă țară care dorește să lanseze o invazie brutală împotriva vecinului său să fie descurajată. Zelenski a vorbit și despre provocarea masivă a reconstruirii Ucrainei.

ACTUALIZARE 12.30 Artiștii din Ucraina au amenajat „Casa Crimelor de Război ale Rusiei” pentru summitul economic de la Davos

ACTUALIZARE 12.00 Președintele american Joe Biden, care se află într-o vizită în Japonia, a spus că Rusia trebuie să „plătească un preț pe termen lung” pentru „barbaria sa în Ucraina” în ceea ce privește sancțiunile impuse de SUA și aliați.

Preşedintele american Joe Biden a afirmat luni, la Tokyo, că ar fi dispus să folosească forţa pentru a apăra Taiwanul, o declaraţie survenită într-o serie de comentarii critice la adresa Chinei

ACTUALIZARE 11.28 Fregata rusă Amiralul Makarov părăsește Sevastopolul, transmite Armata ucraineană. Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei a declarat pe 22 mai că nava de război se îndreaptă către pozițiile ruse din Marea Neagră, crescând probabilitatea loviturilor cu rachete asupra Ucrainei.

ACTUALIZARE 11.15 Aproximativ 29.200 de soldați ruși au murit în război, potrivit datelor transmise luni de Armata Ucrainei.

 

ACTUALIZARE 10.30 Misiunea Organizației Mondiale a Sănătății în Ucraina a transmis că a „verificat 30 de atacuri suplimentare asupra asistenței medicale” în țară. ”Până la 23 mai, în Ucraina au fost verificate 248 de atacuri la adresa unităților sanitare și a lucrătorilor din domeniu. Aceste atacuri au avut loc între 24 februarie și 19 mai și au provocat 75 de morți și 59 de răniți. Furnizorii de asistență medicală nu ar trebui să fie niciodată o țintă.

ACTUALIZARE 10.00 Trupele ruse bombardează regiunea Dnipropetrovsk cu rachete. Guvernatorul Valentyn Reznychenko a declarat că forțele ruse au bombardat vecinătatea orașului Apostolove, din districtul Kryvy Rih, cu mai multe lansatoare de rachete Uragan. Nu au fost raportate victime.

ACTUALIZARE 09.30 În primele trei luni de la invadarea Ucrainei,Rusia a suferit probabil un număr de morți similar cu cel experimentat de Uniunea Sovietică în timpul războiului de nouă ani din Afganistan, transmite Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Numărul victimelor continuă să crească în ofensiva din Donbas, potrivit raportului publicat de Ministerul Apărării din Marea Britanie.

”Publicul rus s-a dovedit, în trecut, sensibil la informațiile despre victimele suferite în timpul războaielor. Pe măsură ce numărul militarilor ruși morți în Ucraina continuă să crească, nemulțumirea publicului față de război și dorința de a o exprima vor crește.”

ACTUALIZARE 09.20 Noua Zeelandă va trimite 30 de militari în Marea Britanie pentru a antrena pe 230 de soldați ucraineni astfel încât să poată utiliza tunuri-obuziere.

ACTUALIZARE 09.00 YouTube a eliminat peste 70.000 de videoclipuri și 9.000 de canale legate de războiul din Ucraina pentru încălcarea regulilor de conținut, inclusiv  videoclipurile care se refereau la invazie drept „misiune de eliberare”.

Platforma este extrem de populară în Rusia, unde, spre deosebire de unii dintre colegii săi din SUA, nu a fost închisă, în ciuda faptului că găzduiește conținut postat de personalități ale opoziției precum Alexei Navalny.

YouTube a reușit să funcționeze și în Rusia, în ciuda măsurilor represive împotriva conținutului pro-Kremlin care a încălcat regulile, inclusiv politica privind evenimentele violente majore, care interzice negarea sau banalizarea invaziei.

ACTUALIZARE 08.00 Tehnicieni care au pregătit așa-numitele ”bombe-butoi” folosite de armata siriană pentru devasta mare parte din țară, au fost trimiși în Rusia pentru a pregăti o campanie similară în războiul din Ucraina, cred oficialii europeni, citatți de The Guardian. Ofițerii de informații spun că peste 50 de specialiști se află în Rusia de câteva săptămâni, lucrând alături de oficiali din armata președintelui Vladimir Putin.

O bombă- butoi este o bombă improvizată nedirijată. Acestea sunt de obicei fabricate dintr-un recipient metalic mare, în formă de butoi, care este umplut cu explozibili puternici, eventual schije, ulei sau substanțe chimice, și apoi este aruncat dintr-un elicopter sau dintr-un avion.

ACTUALIZARE 07.45 Invadarea Ucrainei de către Rusia a crescut pentru prima dată numărul persoanelor dezrădăcinate în întreaga lume la peste 100 de milioane, a avertizat luni ONU

ACTUALIZARE 07.10 Un atac rusesc asupra Malyn, un oraș din regiunea Zhytomyr, a ucis cel puțin o persoană, potrivit guvernatorului regiunii.

ACTUALIZARE 07.07 După ce Manchester City a câștigat titlul de Premier League, jucătorul ucrainean Oleksandr Zinchenko a înfășurat drapelul ucrainean în jurul trofeului.

ACTUALIZARE 07.05 Peste 1.000 de apartamente și 11 instituții de învățământ au fost avariate în urma unui atac cu rachetă asupra orașului Lozova, în regiunea Harkov, a declarat primarul Serhii Zelenski.

ACTUALIZARE 07.00 Primarul din Enerhodar, instalat de Moscova, a fost rănit într-o explozie. Agenția de presă rusă RIA Novosti a raportat că Andrey Shevchik a fost la terapie intensivă. Enerhodar este un oraș din sudul Ucrainei și locația celei mai mari centrale nucleare din Europa.

ACTUALIZARE 06.45 Rusia intenţionează să pună în funcţiune aproximativ 50 de noi rachete balistice intercontinentale Sarmat până la finalul acestei toamne, a declarat directorul general al agentiei spaţiale Roscosmos, Dmitri Rogozin, relatează dpa.

ACTUALIZARE 06.35 Forțele ruse au atacat Severodonețk, în estul Ucrainei, din mai multe direcții peste noapte, dar au fost respinse spre pozițiile lor anterioare, a anunțat duminică biroul președintelui Zelenski.

Șapte case din Severodonețk și cel puțin 27 de case din orașele și satele din jur au fost avariate.

Forțele ruse au distrus podul Pavlograd dintre Severodonețk și Lysychansk din regiunea Lugansk, spune șeful ucrainean al administrației militare regionale.

Rusia a atacat forțele ucrainene cu lovituri aeriene și artilerie în est și sud, vizând centre de comandă, trupe și depozite de muniții, a anunțat duminică ministerul rus al apărării.

Generalul-major Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, a declarat că rachetele lansate din aer au lovit trei puncte de comandă și patru depozite de muniții în Donbas, a informat Reuters.

În regiunea de sud a Ucrainei, Mykolaiv, rachetele rusești au lovit un sistem mobil anti-dronă în apropierea așezării Hannivka, la aproximativ 100 km nord-est de orașul Mykolaiv, a spus Konașenkov.

Rachetele și artileria au lovit 583 de zone în care s-au adunat trupe și echipamente militare ucrainene, 41 de puncte de control, 76 de unități de artilerie și mortar aflate în poziții de tragere, inclusiv trei baterii Grad, precum și o stație de război electronic ucrainean Bukovel din apropierea localității Hannivka, regiunea Mykolaiv, a dăugat oficialul ucrainean.

Luptele grele s-au dat și duminică în estul Ucrainei în jurul oraşelor Severodoneţk şi Lisiceansk din regiunea Lugansk.

ACTUALIZARE 06.25 Volodimir Zelenski a prelungit legea marțială a Ucrainei cu trei luni până pe 23 august. Parlamentul Ucrainei a interzis, de asemenea, simbolurile „Z” și „V”, folosite de armata Rusiei pentru a-și promova războiul în Ucraina, dar a fost de acord cu apelul lui Zelenski de a permite utilizarea lor în scopuri educaționale sau istorice.

ACTUALIZARE 06.20 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că între 50 și 100 de ucraineni mor zilnic pe frontul de est al războiului. Cele mai grele lupte se concentrează în jurul orașelor gemene Sievierodonetsk și Lysychansk din Lugansk, una dintre cele două regiuni care alcătuiesc Donbasul. Serhiy Gaidai, guvernatorul orașului Lugansk, a declarat într-un interviu de televiziune locală că Rusia folosește tactica de „pământului ars” în regiune.

ACTUALIZARE 06.15 Ucraina urmează să fie subiectul principal pe agenda Forumului Economic Mondial care durează patru zile și care va începe luni cu un discurs video a președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy. Anul acesta, „casa” Rusiei de la eveniment a fost transformată în „Casa Crimelor de Război ale Rusiei”, înfățișând imagini ale mizeriei și devastării.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 32°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 31°C 32°C
BRASOV 25°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI