Război Hamas-Israel. O dronă căzut într-un oraş egiptean. Armata americană a lovit două unităţi ale Gardienilor revoluţiei iraniene în Siria. Charles Michel avertizează din nou asupra unei escaladări

27 octombrie 2023, 07:47

A doua noapte la rând când militarii israelieni intră în Gaza pentru raiduri scurte

Forțele armate israeliene au prezentat imagini ale incursiunii terestre de noaptea trecută pentru eliminarea obiectivelor Hamas din Fășia Gaza. Este pentru a doua noapte la rând când militarii israelieni intră în Gaza pentru raiduri scurte, împotriva teroriștilor.

Oficialii de la Ierusalim au venit și cu precizări în privința incidentului din Egipt, din stațiunea Tabă, unde ar căzut o dronă, nu o rachetă cum se credea până acum.

Contra amiral Daniel Hagari, purtător de cuvânt al Armatei israeliene: În ultimele ore a fost detectată o ameninţare aeriană în regiunea Mării Roşii. Au fost desfăşurate avioane de luptă în zona ameninţată, iar subiectul este anchetat. Din ce ştim, lovitura care a avut loc în Egipt îşi are originea în această ameninţare. Israelul va colabora cu Egiptul şi SUA pentru a întări apărarea aeriană în faţa ameninţărilor din regiunea Mării Roşii.

A fost eliminat un alt lider Hamas, al patrulea

Armata israeliană a bombardat mai multe poziții ale Hamas din Fășia Gaza în această dimineață. Potrivit autorităților de la Ierusalim, în recentele atacuri a fost eliminat un alt lider Hamas.

Este vorba despre liderul grupării responsabile de atacurile cu rachete din localitatea Khan Younis.

Alți trei lideri Hamas au fost lichidați pe baza informațiilor culese de către serviciile de informații israeliene.

Statele Unite și-au sporit sprijinul acordat Israelului.

Generalul, Patrick Ryder, secretarul de presă al Pentagonului: De asemenea, intenţionăm să livrăm Israelului două sisteme americane Iron Dome, aflate în prezent pe inventar, pentru a întări şi mai mult capacităţile de apărare şi de protejare a cetăţenilor de atacurile cu rachete.

Pe de altă parte, reprezentanții Departamentului de Stat au subliniat că Hamas înșală opinia publică prin anunțarea unui număr mult mai mare de victime decât în realitate.

Matthew Miller, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat: Nu avem încredere în Hamas. Însă nu avem nici o metodă de a face o apreciere corectă proprie cu privire la numărul civililor care au murit în Gaza.

Liderii Hamas au afirmat că în luptele din aceasta lună și-au pierdut viață aproape 7 mii de palestinieni. Autoritățile israeliene au anunat la rândul lor că în urma atacurilor teroriste ale Hamas au murit 1400 de israelieni și alți 5400 au fost răniți.

Charles Michel avertizează din nou asupra unei escaladări, după atacuri ale SUA în Siria

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a reiterat vineri avertismentul cu privire la o escaladare regională a războiului dintre Israel şi Hamas, pe fondul creşterii tensiunilor şi între SUA şi Iran, informează dpa.

„Suntem cu toţii conştienţi că această situaţie este extrem de periculoasă pentru regiune şi pentru lume”, a spus Michel la Bruxelles.

SUA au lansat vineri dimineaţa atacuri aeriene în estul Siriei, ca răspuns la atacuri ale miliţiilor proiraniene.

Uniunea Europeană încearcă în mod activ să evite o „escaladare regională ce ar risca să implice Iranul în mod direct sau prin intermediari, ceea ce ar face situaţia mult mai dificilă”, a subliniat Charles Michel.

Liderii UE au îndemnat joi, într-o declaraţie comună, la organizarea unei conferinţe internaţionale pentru pace, în următoarele luni.

O rachetă a căzut într-un oraş egiptean la graniţa cu Israelul

„În cadrul escaladării actuale din Gaza, o rachetă s-a prăbuşit în Taba, rănind cinci persoane şi distrugând o clădire rezidenţială”, a relatat televiziunea AlQahera News, apropiată de serviciile de informaţii egiptene. Martori au confirmat pentru AFP că o rachetă a căzut în acest oraş, situat la Marea Roşie şi la nord-est de Sinai, unde se află un punct de frontieră cu Israelul.

Potrivit unui nou bilanț sunt șase persoane rănite.

Armata americană a lovit două unităţi ale Gardienilor revoluţiei iraniene în Siria

Joi, Statele Unite au lansat lovituri împotriva a două unităţi folosite de Gardienii revoluţiei iranieni şi „grupuri afiliate” în estul Siriei, a anunţat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, relatează AFP.

„Aceste lovituri de legitimă autoapărare şi de precizie sunt o ripostă la o serie de atacuri în curs de desfăşurare şi în cea mai mare parte eşuate împotriva personalului american din Irak şi Siria de către miliţii susţinute de Iran”, din 17 octombrie, a declarat responsabilul american, potrivit unui comunicat.

Forţele americane au fost atacate de mai multe ori cu drone de când a început conflictul din Gaza între Israel şi teroriştii islamişti Hamas; Statele Unite consideră că Iranul este răspunzător de creşterea numărului de astfel de lovituri în Irak şi Siria, din partea unor grupuri de militanţi, notează Reuters.

Pentagonul a anunţat cele două operaţiuni după ce preşedintele Joe Biden a adresat un mesaj liderului suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, prin care îl avertizează împotriva oricărui atac asupra trupelor americane care ameninţă să extindă războiul în curs dintre Israel şi Hamas. „A fost trimis un mesaj direct. Nu voi merge mai departe”, a confirmat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

Potrivit Pentagonului, un cetăţean american a murit în urma unui atac de cord în timp ce se ascundea în timpul unuia dintre aceste atacuri, iar alţi 21 au fost răniţi uşor.

Preşedintele american Joe Biden a ordonat aceste atacuri „pentru a clarifica faptul că Statele Unite nu vor tolera astfel de atacuri şi se vor apăra, precum şi personalul şi interesele acestora”, a avertizat Austin.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite