"Răvăşitul oilor" a adunat la Bran mii de turişti

Amatorii de preparate din carne şi lapte de oaie au putut să-şi răsfeţe papilele gustative în aceste zile la Bran. A fost organizat un festival dedicat unui obicei tradiţional, Răvăşitul Oilor. Mii de turişti au ajuns pe platoul Inima Reginei, acolo unde bulzul şi pastrama au fost nelipsite.

25 Septembrie 2022, 13:28 (actualizat 25 Septembrie 2022, 14:26) Știrile TVR |

"Răvăşitul oilor" este momentul în care ciobanul înapoiază proprietarilor oile coborâte de la munte, le predă brânza şi primeşte banii pentru păşunat, conform înţelegerilor.

Este un moment marcat la Bran de o petrecere câmpenească, la care fermierii îşi scot la vânzare produsele preparate din lapte şi carne de oaie.

Cine îşi cumpără produse şi nu rezistă până acasă, poate să le servească gata pregătite la focul de lemne.

Seceta din această vară le-a creat probleme şi ciobanilor. Oile au găsit cu greu iarbă mai verde şi au produs mai puţin lapte. Din această cauză, oierii au mai crescut preţurile la produse. În general, atât brânză de burduf, cât şi telemeaua sau pastrama se vând cu 50 de lei kilogramul.

"Răvăşitul oilor" s-a sărbătorit prima oară la Bran în anul 1968 şi, recent, s-a asociat cu "Festivalul Brânzei și al Pastramei".

Turişti din multe judeţe participă în acest an la sărbătoare. Pentru a ajunge cu maşinile la locul petrecerii, au fost obligaţi să circule bară la bară, în coloană, înainte de a intra în localitate.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 13°C 14°C
CLUJ 14°C 10°C
CONSTANTA 17°C 20°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 16°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI