„Răvăşitul oilor” a adunat la Bran mii de turişti

25 septembrie 2022, 13:28

„Răvăşitul oilor” este momentul în care ciobanul înapoiază proprietarilor oile coborâte de la munte, le predă brânza şi primeşte banii pentru păşunat, conform înţelegerilor.

Este un moment marcat la Bran de o petrecere câmpenească, la care fermierii îşi scot la vânzare produsele preparate din lapte şi carne de oaie.

Cine îşi cumpără produse şi nu rezistă până acasă, poate să le servească gata pregătite la focul de lemne.

Seceta din această vară le-a creat probleme şi ciobanilor. Oile au găsit cu greu iarbă mai verde şi au produs mai puţin lapte. Din această cauză, oierii au mai crescut preţurile la produse. În general, atât brânză de burduf, cât şi telemeaua sau pastrama se vând cu 50 de lei kilogramul.

„Răvăşitul oilor” s-a sărbătorit prima oară la Bran în anul 1968 şi, recent, s-a asociat cu „Festivalul Brânzei și al Pastramei”.

Turişti din multe judeţe participă în acest an la sărbătoare. Pentru a ajunge cu maşinile la locul petrecerii, au fost obligaţi să circule bară la bară, în coloană, înainte de a intra în localitate.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite