Rate mai mici, după creșteri record. Indicele ROBOR, cea mai mică valoare din ultimele 8 luni

Încep să scadă ratele la creditele în lei cu dobândă variabilă. Deocamdată, doar pentru clienții care depind de ROBOR. Indicele a avut astăzi cea mai mică valoare din ultimele 8 luni. Vor crește însă ratele care depind de celălalt indice, IRCC şi cele pentru credite în euro cu dobândă variabilă.

06 Martie 2023, 18:38 (actualizat 06 Martie 2023, 18:45) Știrile TVR |

Indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la 6,96%.  Cel mai mic procent din acest an. A coborât sub 7 la sută de la finalul lunii februarie, iar trendul s-ar putea menține. Acest lucru se vede deja în valoarea ratelor. De exemplu, unii clienți care au credite tip "Prima Casă", în valoare de 55.000 de euro, au fost înștiințați de bănci că vor plăti mai puțin cu aproximativ 135 de lei, din aprilie. Asta după ce ratele lor au crescut cu aproape 800 de lei, în ultimul an. 

Analiștii explică scăderea indicelui ROBOR mai ales prin faptul că băncile au rămas cu mulți bani în conturi, în ultima perioadă.

IRINA CHIŢU, analist financiar: De ce sunt bani în bănci? Pentru că nu prea se mai dau credite. Oamenii sunt mai prudenți și nici nu se mai încadrează la creditele de care au nevoie din cauza dobânzilor crescute.

ROBOR rămâne însă aproape dublu față de cât era în în aceași perioadă a anului trecut. În ultimul an, creșterea inflației a dus și la ridicarea ROBOR peste dobânda BNR. Acum, tendințele s-au inversat.

Băncile comerciale cotează că se împrumută între ele, la toate scadențele, mai ieftin decât dacă s-ar împrumuta la Banca Națională. Toți indicii ROBOR sunt sub 8%. Asta în condițiile în care dobânda BNR pentru facilitatea de creditare este de 8%. 

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor, IRCC, va crește din nou de la 1 aprilie: de la 5,71%, la 5,98%. Acest indice este decalat cu două trimestre față de ROBOR. De exemplu, pentru un credit ipotecar de 50.000 de euro, rata ar urma să fie mai mare cu aproximativ 50 de lei, de la începutul lunii următoare. 

Analiștii avertizează că ratele vor crește și pentru creditele în euro cu dobândă variabilă. Euribor la 3 luni, echivalentul indicelui ROBOR pentru moneda europeană, a urcat la 2,84%, în condițiile în care, acum jumătate de an, era sub 1%.

ANDREI PERIANU, analist financiar: Euribor o să continue să crească. Nu va ajunge la nivelurile ROBOR. Dar ne putem aștepta să mai recupereze din acest decalaj. Cred că o să depășească 3% și o să rămână între 3 și 4% anul asta.

Analiștii se asteaptă ca dobânzile la creditele în lei și în euro să rămână, anul acesta, la un nivel ridicat, chiar dacă inflația e în scădere în România și în zona euro.

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 26°C 30°C
CLUJ 25°C 22°C
CONSTANTA 23°C 24°C
CRAIOVA 25°C 27°C
BRASOV 24°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI