Rată mare de șomaj în rândul tinerilor din România. Expert HR: Tinerii ar trebuie să se preocupe de carieră încă din gimnaziu. Implicarea în proiecte îi ajută să capete încredere în ei, experiență și să își dezvolte anumite competențe

14 martie 2023, 11:46

Suntem la același nivel cu Italia, după Spania, Grecia și Suedia. La nivel european, rata medie a şomajului în rândul tinerilor este de 14%.

Datele arată că în Uniunea Europeană sunt aproape 3 milioane de tineri şomeri sub 25 de ani.

Corina Neagu, expert HR este de părere că sunt două cauze care au dus la această creștere a șomajului:  discrepanța dintre așteptările angajatorilor care cer anumite competențe care nu sunt dezvoltate în școală și a doua cauză ar fi că foarte mulți angajatori cer experiență. Șă ai 20 și un pic de ani, să fii ieșit de pe băncile școlii și să ai și experiență în câmpul muncii și destul de vastă, este nerealist (…) Ar mai fi și o a treia cauză aceea că autoritățile nu se preocupă de soarta tinerilor, nu fac nimic legat de  sistemul educațional, nu iau niciun fel de măsuri legate de școlile postliceale, de școlile de meserii, a spus expertul în HR.

Corina Neagu a recomandat ca pregătirea pentru muncă  să înceapă încă din ultimii ani de gimnaziu.

Aceste activități începute devreme ii ajută pe tineri să capete încredere în ei, experiență să își dezvolte anumite competențe care sunt absolut necesare pe piața muncii: gândirea creativă, gândirea analitică, cea critică, comunicarea, abilitățile de public speaking, acestea sunt absolut necesare și le pot dezvolta prin aceste proiecte de-a lungul anilor de școală, a explicat Corina Neagu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite