Purtarea măştii de protecţie este obligatorie de vineri în toate spaţiile publice din Bucureşti. Rata de infectare a depăşit 11 la mie

Oameni pe stradă - viața cotidiană București
Oameni pe stradă - viața cotidiană București
7 octombrie 2021, 10:59

„Se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice închise şi deschise”, prevede hotărârea CMBSU.

În spaţiile publice închise sunt exceptate de la această prevedere persoanele care se încadrează în una dintre următoarele situaţii: angajatul care este singur în birou; persoana care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare, pe baza unei evaluări a riscului efectuată de medicul de medicina muncii; cea care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante; prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 m între persoane; copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

În spaţiile publice deschise sunt exceptate persoanele care se încadrează în una dintre următoarele situaţii: desfăşoară activităţi, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc; suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare, pe baza unei evaluări a riscului efectuată de medicul de medicina muncii/medicul curant; desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante; copiii cu nevoi speciale, în urma evaluării riscului de către medicul curant; copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

La nivelul Capitalei, rata de incidenţă a COVID-19 cumulată la 14 zile este joi de 11,49/1.000 de locuitori.

ACTUALIZARE: „Hotărârea va fi la fel de scurtă precum ordinul ministrului. (…) Aşteptăm şi comunicarea ISMB privind trecerea în online a unor unităţi şcolare”, a declarat subprefectul Capitalei Antonela Ghiţă.

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, şi ministrul interimar al Afacerilor Interne, Lucian Bode, au semnat miercuri Ordinul pentru completarea Ordinului ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.

Conform documentului, în localităţile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6 la mia de locuitori se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice deschise.

Incidența COVID a ajuns la 11,49 la mia de locuitori în București, joi, potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti. Asta înseamnă că mai mult de un bucureștean din 100 are COVID, pe datele oficiale.

Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile a ajuns, joi, la 11,49 de cazuri la mia de locuitori în Bucureşti, potrivit site-ului Direcţiei de Sănătate Publică. În urmă cu o zi, rata de incidenţă a fost de 10,93.

Acum o lună, pe 7 septembrie, incidenţa COVID-19 în Bucureşti era 1,14 la mia de locuitori, conform site-ului DSP. Incidenţa COVID a trecut de 6 la mia de locuitori săptămâna trecută, pe 29 septembrie.

Astăzi după-amiază este aşteptată o şedinţă a CMBSU la Prefectură. În cadrulşedinţei se va lua în calcul introducerea obligatorie a măştii în toate spațiile deschise.

Ce restricții sunt în vigoare

  • În urma unei hotărâri a Comitetului Municipiului București pentru Situaţii de Urgenţă, masca e obligatorie în spațiile publice aglomerate, cum ar fi piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.
  • Carantina de noapte între 20:00 și 5:00 pentru persoanele nevaccinate. Cei vaccinați sau trecuți prin boală nu au nevoie de declarație;
  • Restaurante și cinematografe deschise la jumătate din capacitate pentru vaccinați și trecuți prin boală;
  • Evenimente private (nunți, botezuri) la jumatate din capacitate (cel mult 200 de persoane), pentru vaccinați și cei trecuți prin boală;
  • Activitatea în baruri, cluburi și discoteci este interzisă;
  • Săli de sport deschise la jumatate din capacitate pentru vaccinați și cei trecuți prin boală;
  • activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună și sunt vaccinate sau trecute prin boală;
  • Magazinele se închid la ora 22:00.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite