Răspunsul UE la invadarea Ucrainei, pe agenda Consiliului Afaceri Externe al Uniunii care se reuneşte la Luxemburg

Steaguri UE
Steaguri UE
11 aprilie 2022, 09:34

Miniştrii de externe ai UE vor discuta  despre cele mai recente evoluţii privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, survenite după Consiliul European din 24-25 martie 2022.

În cadrul celui mai recent Consiliu European, din 24-25 martie 2022, la care a participat, fizic, şi preşedintele american Joe Biden, liderii Uniunii au adoptat concluzii privind agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei şi au discutat cele mai recente evoluţii de pe teren. UE este pe deplin solidară cu Ucraina şi cu poporul său şi se angajează să ofere sprijin pentru reconstrucţia unei Ucraine democratice, inclusiv prin instituirea unui fond fiduciar pentru solidaritatea cu Ucraina, s-a decis în context.

Tot cu privire la răspunsul UE la invadarea Ucrainei de către Rusia, liderii UE au discutat, la Consiliul European din 24-25 martie despre siguranţa civililor, mobilizarea rapidă de fonduri pentru refugiaţi şi ţările-gazdă, elaborarea unor planuri pentru situaţii neprevăzute, energie şi instalaţiile nucleare etc.

Sancțiuni la adresa Rusiei

Rusia a început invadarea Ucrainei la 24 februarie 2022, după ce, la 21 februarie 2022, după mai multe săptămâni de tensiuni extreme, preşedintele Vladimir Putin a decis să recunoască drept entităţi independente zonele, care nu sunt controlate de guvern, Doneţk şi Luhansk (regiuni administrative) din Ucraina, şi să trimită trupe ruse în aceste zone. Încă din 2021, Rusia a început o concentrare de forţe militare de mare amploare în apropierea frontierei de est a Ucrainei, fapt care a stârnit o mare îngrijorare în Ucraina, în Europa şi în întreaga lume.

Un prim pachet de sancţiuni la adresa Rusiei (de la începerea invaziei, la 24 februarie) a fost impus de UE la 25 februarie 2022, incluzând: sancţiuni individuale împotriva lui Vladimir Putin, a lui Serghei Lavrov şi a membrilor Dumei de Stat a Rusiei şi ai Consiliului Naţional de Securitate; sancţiuni economice care vizează sectorul finanţelor, al energiei, al transporturilor şi al tehnologiei; suspendarea dispoziţiilor privind facilitarea eliberării vizelor pentru diplomaţii ruşi şi alţi funcţionari şi oameni de afaceri ruşi.

Un alt doilea pachet de sancţiuni, impuse la 28 februarie şi 2 martie 2022, include: închiderea spaţiului aerian al UE pentru toate aeronavele ruse; o interdicţie asupra tranzacţiilor cu Banca Centrală a Rusiei; o interdicţie privind accesul la SWIFT pentru şapte bănci ruse; interzicerea furnizării de bancnote euro către Rusia; suspendarea difuzării în UE a canalelor mass-media deţinute de stat Russia Today şi Sputnik; impunerea de sancţiuni împotriva Belarusului ca răspuns la implicarea sa în invazia militară a Rusiei, conform site-ului Consiliului.

Pachetul de sancţiuni impus la 15 martie a cuprins: sancţiuni individuale împotriva lui Roman Abramovici şi a lui German Khan; o interdicţie asupra tuturor tranzacţiilor cu anumite întreprinderi de stat; o interdicţie asupra furnizării de servicii de rating de credit oricărei persoane sau entităţi din Rusia; o interdicţie asupra investiţiilor noi în sectorul energetic rus; restricţii comerciale în ceea ce priveşte fierul, oţelul şi produsele de lux.

Revizuirea Global Gateway

De asemenea, miniştrii vor revizui Global Gateway, o nouă strategie europeană menită să stimuleze legăturile inteligente, curate şi sigure în sectoarele digital, energetic şi al transporturilor şi să consolideze sistemele de sănătate, educaţie şi cercetare din întreaga lume. În acest sens, în perioada 2021-2027, Echipa Europa (instituţiile şi statele membre ale UE) va mobiliza investiţii de până la 300 de miliarde de euro în sectoare precum digital, climă şi energie, transporturi, sănătate educaţie şi cercetare, conform ec.europa.eu.

Nu în ultimul rând, Consiliul Afaceri Externe va desfăşura un schimb de opinii cu privire la evenimentele recente şi la afacerile curente legate de relaţiile externe.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă