Răspunsul lui Daea pentru cei care au cerut să se declare stare de calamitate. Modificări legislative care le permit producătorilor să primească totuși subvenția, chiar și în condițiile distrugerilor provocate de secetă

Seceta extremă îi obligă pe fermieri să ceară măsuri extreme. Agricultorii care au pierdut culturile din cauza arșiței le solicită autorităților să declare stare de calamitate. Măsura le-ar permite să amâne plata unor lucrări până la primirea subvențiilor. Ministerul Agriculturii nu este însă de acord. A anunțat totuși modificări legislative, care le permit producătorilor să schimbe destinația culturilor distruse de secetă și să primească totuși subvenția pe suprafață.

13 Iulie 2022, 20:05 (actualizat 13 Iulie 2022, 21:08) Știrile TVR |

În Galați, seceta a pus stăpânire pe județ. Hectare întregi de pământ plâng după un strop de apă. Puțini fermieri își mai permit să irige din cauza costurilor uriașe.

Mulți agricultori au încheiat contracte de creditare cu plata la recoltare, adică la finele acestei luni, numai că recolta este în pericol din cauza secetei severe.

Printr-o scrisoare deschisă, Alianța pentru Agricultură și Cooperare le solicită autorităților să declare stare de calamitate în agricultură.

Ministrul Agriculturii nu e de acord cu declararea stării de calamitate la nivelul întregii țări. Probleme sunt în special pe terenurile fără irigații, unde culturile au fost compromise chiar și 100%.

Fermierii din aceste zone vor fi ajutați.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: "Nu declarăm stare de calamitate pentru suprafețe, noi venim cu forme de sprijin pentru producțiile care sunt afectate. (...) Vom avea pâine în România, suntem capabili și în situațiile acestea grele să dăm răspuns la problemele pe care le ridică țara, la asigurarea hranei pentru români".

O primă măsură este cuprinsă într-un ordin adoptat ieri, care le permite producătorilor să schimbe destinația culturilor distruse de secetă și să primească totuși subvenția pe suprafață, cu anumite condiții.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: "Am introdus modificarea conform căreia fermierii constată că nu mai există perspectiva producţiei, că planta practic a murit, să o recolteze dându-i destinația pe care o consideră necesară, dar să lase în tarlaua respectivă minim 5% din suprafață cu plante rezistente în această fază".

Guvernanții mizează și pe banii europeni pentru dezvoltarea sistemelor de irigații.

Nicolae Ciucă, prim-ministru: "Există, de asemenea, posibilitatea ca să putem să aplicăm pentru fonduri europene pentru dezvoltarea sistemului de irigații".

Lipsa precipitaţiilor afectează peste 100 de localități din 10 județe ale țării, cele mai multe din zona Moldovei, în Vrancea, Galați, Bacău, Neamț și Botoșani.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI