Răspunsul guvernului la criticile făcute de Bruxelles. Coaliția ar putea redacta un document oficial pentru instituțiile europene

15 noiembrie 2018, 21:27

Premierul consideră că experții europeni au ignorat argumentele și clarificările aduse de guvernul român la problemele sesizate de Bruxelles.

Premierul României, Viorica Dăncilă: Sunt dezamăgită de concluziile raportului MCV. Nu putem fi de acord cu stabilirea unor recomandări suplimentare prin care se cere să ignorăm reguli constituționale.

Președintele ALDE anunță că în Coaliție se pregătește un răspuns oficial al Guvernului față de cele scrise în Raport.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu: Fără îndoială că din partea României va exista un răspuns. Dacă acest răspuns va fi sub forma unei scrisori a guvernului sau alt document, nu pot să vă spun astăzi. Eu voi face un document detaliat în care am să le atrag atenția care sunt erorile grave care sunt incluse în aceste documente.

Opoziția susține însă că nerespectarea recomandărilor făcute de Bruxelles va avea consecințe foarte grave.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă: Există inclusiv această posibilitate de activare a art. 7. Adio, Schengen! Adio, fonduri europene! Adio libera circulație a românilor în UE!

Parlamentarii din PSD au însă o altă opinie.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu: Atâta timp cât tu nu îți faci la tine ceva și îți place să faci în altă țară și ne consideri colonia voastră, românii, de acum încolo, vor reacționa. Și vor reacționa destul de dur și ferm, pentru că ne-am săturat să fim tratați inferior de către niște străini.

Pe de altă parte, România și-a asumat că va gestiona dosare mari pentru Uniunea Europeană în 2019.

Premierul și noul ministru al Afacerilor Europene dau asigurări ferme că țara noastră va onora toate angajamentele.

O delegație a Paralmentului European, condusă chiar de președintele acestui for, Antonio Tajani, va veni la București săptămâna viitoare și va discuta cu oficialii români despre cadrul financiar multianual, ieșirea Marii Britanii din Uniune și viitorul acesteia după Brexit.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite