Folosiți odinioară la curtea imperială din Viena, caii lipițani apar azi în evenimente, sărbători și festivități și au un important rol terapeutic. Rasa lipițană este crescuta în 8 țări din Europa, între care și România, iar UNESCO a acceptat-o în patrimoniul sau cultural. Țara noastră are printre cele mai valoroase exemplare de lipițani din lume.
Cosmin Drăgan, director Herghelia de Lipițani Sâmbăta de Jos: "Este o rasă cu un temperament energic, cu un mers vioi, o rasă temperamentală care acceptă și colaborează foarte bine în muncă cu omul."
Prima atestare documentară pe teritoriul României de astăzi datează din 1874, când a fost mutată herghelia imperială din Ungaria pe un domeniu la Sâmbăta de Jos. De atunci se cresc lipițani în Țara Făgărașului.
Cosmin Drăgan, director Herghelia de Lipițani Sâmbăta de Jos: "Absolut toate cabalinele care sunt produse de către noi se întorc în documentele de origine până la 1735 când a fost primul registru genealogic al rasei. Mai exact, herghelia Sâmbăta crește 7 din cele 8 linii ale acestei rase, fiind considerată una dintre cele mai mari herghelii din lume de crescătorii de lipițani."
În România se produce și a opta linie de sânge de cai lipițani, la herghelia din Beclean, în Bistrița-Năsăud. Lipiţanul născut şi crescut în ţara noastră a fost exportat în Suedia, Iugoslavia, Olanda şi Austria, iar în Statele Unite, în statul Michigan, a fost creată chiar o "linie de sânge" denumită Maestoso-România. Turiștii pot vizita Herghelia din Sâmbăta de Jos, iar vara pot asista la spectacole ecvestre.
400 de cai sunt acum în Hergheliile de la Sâmbăta de Jos și Beclean.
În Europa se mai produce rasa lipițană în alte 7 țări care au solicitat împreună înscrierea în patrimoniul UNESCO. Chiar de Ziua Națională a României, a fost recunoscută oficial valoarea rasei și tradiția de creștere a lipițanilor.