Rareș Bogdan: Nu suntem îngeri! Nu poți să-ți întorci buzunarele pe dos și să spui ”sunt goale”. Liberalul ia partea profesorilor și explică ”de ce se sperie Guvernul”

Rareș Bogdan prim-vicepreședinte al PNL / arhiva
Rareș Bogdan prim-vicepreședinte al PNL / arhiva
31 mai 2023, 08:50

Rareș Bogdan aruncă vina pe partenerii din coaliție, când vine vorba despre revendicările angajaților din educație, și spune că ”miniștrii trebuiau să găsească bani pentru cadrele didactice”.

Prim-vicepreședintele PNL consideră că sunt bani pentru revendicările angajaților din educație, însă miniștrii social-democrați de la Finanțe și Muncă nu caută unde trebuie, scrie el, într-o postare în care a pus și o poză cu el, din prima lui zi de școală.

”Nu suntem îngeri”

”Dacă miniștrii de la Finanțe și Muncă n-au găsit bani pentru dascăli, adică oamenii de la care avem pretenția să mobileze bine mințile copiilor noștri, înseamnă că nu i-au căutat unde trebuie.

Nu poți să-ți întorci buzunarele pe dos și să spui „sunt goale”, atâta vreme cât plătești ditamai pensiile speciale sau indemnizații de mii de euro unor membri ai consiliilor de administrație de la companii ale statului – ca să dau doar două exemple, dar lista e tare lungă.

E drept că pensiile speciale suportate din bani publici, pe lângă pensia cuvenită pe baza contribuțiilor ajunge anual la circa 1,5 miliarde de lei, deci n-ar acoperi necesarul pentru creșterea salariilor din educație la nivelul cerut de greviști. Dar nu le poți spune profesorilor asta, pentru că vor arăta către foști diplomați care au dormit pe ei în comunism sau au servit patria după cum se știe, iar acum își permit concedii exotice.

Capra vecinului? Nici vorbă! Discutăm despre echitate, justiție socială, recunoașterea rolului pe care îl au dascălii. Iar viața lor, dincolo de salariul indecent de mic, nu s-a îmbunătățit, dimpotrivă.

Întrebați orice profesor cât de greu este să stăpânești clasa, să-i convingi pe copii de importanța disciplinei, de pildă, când mulți dintre acești copii sunt hiperactivi, au surse de informare pe care părinții le controlează cu greu, surse nu întotdeauna adecvate dezvoltării creierului lor”, scrie Rareș Bogdan pe Facebook.

De ce se sperie Guvernul?

”S-a mai vehiculat în spațiul public ideea că pentru cât muncesc, dascălii au destui bani. Or fi și din aceia care merg acasă după 3, 4 ore și uită ce meserie au! Uscături sunt peste tot! Dar cred că sunt excepții, cred că majoritatea sunt oameni care cred în vocația lor și, pe lângă orele petrecute la catedră, își continua activitatea acasă, citesc, fac fișe (așa era pe vremuri), caută cele mai adecvate metode de a ajunge în mintea copiilor, se documentează cum e la alții, se consultă între ei, consumă multă energie pentru că-și înțeleg rolul esențial în arhitectura unei națiuni”, mai scrie el.

De ce se sperie Guvernul? Va spun eu! Nu de impactul din acest an, mai ales că pentru acest an putem spera și la obținerea a jumătate din suma totală din bani europeni!! Ceea ce ii sperie pe cei de azi, dar mai ales pe cei ce vor veni odată cu“rotația cadrelor”, este impactul bugetar pe 2024, care pare că ar duce spre 12/15 miliarde și ar crea o problemă cu ținta de deficit. Dar cine spune ca nu poate fi negociată, atâta timp cât există voință politică reală de rezolvare a grevei ce paralizează examenele și închiderea mediilor?” își încheie postarea prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite