Rareș Bogdan, după primul tur electoral din Franța: „Este dureros pentru una dintre cele mai vechi democrații funcționale din Europa ca electoratul să opteze pentru partide extremiste”

12 iunie 2022, 22:26

„Le Pen joacă singură, iar reglajul poate veni datorită unui sistem politic foarte bine pus la punct, la turul al doilea, peste două săptămâni, când practic este de asteptat ca cele două forțe de extremă dreaptă și stângă să nu reușească să scoată scorurile de azi. De remarcat absenteismul masiv, ceea ce ar trebui să pună serios pe gânduri orice om politic responsabil” – continuă Rareș Bogdan.

Citește și Alegeri legislative în Franța: Alianța stângii, pe primul loc, potrivit primelor estimări după închiderea urnelor

Iată postarea europarlamentarului liberal:

(w400) Postarea l

„Franța extremelor a vorbit! Primul tur al alegerilor legislative din Franța a fost câștigat, conform estimărilor, de alianța stângii extremiste constituită în jurul partidului lui Melenchon, cu 26,2%. Pe locul 2, alianța președintelui Macron, adică partidul Ensemble și aliații săi, cu 25,8%, mai puțin cu 4 procente decât era estimat. Pe locul 3, Frontul Național al lui Marine le Pen, cu 19,1%. Les Républicains, istoricul partid conservator de dreapta al lui de Gaulle, obține un nesperat 11,1%, aproape de 3 ori mai mult decât la alegerile prezidențiale din urmă cu aproape 3 luni. Verzii, aliați în blocul stângii, NUPES, au obținut multe voturi în sudul Franței, mai ales în Marsilia, unde au primar.
Se anunță o bătălie pe viață si pe moarte în turul 2 al legislativelor, bătălia fiind pentru 280 de mandate care asigura majoritatea în constituanta franceză. Macron și partidul său pot obține 310 mandate, sau între 260 si 270, având astfel nevoie, pentru majoritate, de partidul de dreapta. Trebuie știut că în Franța, partidul principal de opoziție, care daca Europa și Franța au noroc, nu va fi partidul din jurul lui Melenchon, ci alianța pro-europeană, are un rol mult mai mare decât în restul democrațiilor reprezentative din UE, rol conferit de Constituție.
Foarte probabil, în urma alianței cu Macron, partidul Les Républicains va deveni a treia forță politică a Franței.
Este dureros pentru una dintre cele mai vechi democrații funcționale din Europa ca electoratul să opteze pentru partide extremiste. Asta arată criza fără precedent a sistemului politic francez. Le Pen joacă singură, iar reglajul poate veni datorită unui sistem politic foarte bine pus la punct, la turul al doilea, peste două săptămâni, când practic este de asteptat ca cele două forțe de extremă dreaptă și stângă să nu reușească să scoată scorurile de azi. De remarcat absenteismul masiv, ceea ce ar trebui să pună serios pe gânduri orice om politic responsabil”.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite