Raportul prezentat de Tudorel Toader pe baza căruia a cerut revocarea L.C.Kovesi a fost făcut public

23 februarie 2018, 10:55

Raportul, în baza căruia Tudorel Toader a cerut revocarea din funcţie a şefei DNA, a fost făcut public. A durat mai bine de 20 de ore, timp în care site-ul Ministerului Justiţiei a fost blocat.

Alături de raportul prezentat aseară de ministrul Justiției, au fost publicate și documentele citate de Tudorel Toader în prezentarea sa: decizii ale Curții Constituționale, raportul Inspecției Judiciare, Codul deontologic al magistratului, alte rapoarte și avize.

Acum, pe site poate fi văzut doar documentul de 36 de pagini şi cele 9 anexe ale acestuia.

Raportul poate fi vizualizat și AICI.

Între timp, au venit reacţii. Decizia finală aparține președintelui României. ‘Susţin DNA, susţin Kovesi’, a transmis, de la Bruxelles, Klaus Iohannis. Preşedintele a declarat că nu a văzut raportul ministrului Justiţiei dar, oricum, nu i-a plăcut prestaţia acestuia.

‘Am ascultat raportul la televizor şi totul trebuie să-şi urmeze cursul’, a spus şi premierul Viorica Dăncilă.

La rândul ei, Laura Codruţa Kovesi a anunţat că va raspunde, punct cu punct, informaţiilor prezentate de ministru.

Raportul a ajuns și la CSM care trebuie să stabilească un calendar al audierii Codruței Kovesi. Iar Parchetul General a precizat că va avea un punct de vedere numai după ce va analiza documentul. Procurorul General a anunțat într-un comunicat că o susține pe șefa DNA.

135 de procurori din cei 154 ai DNA o apără pe șefa lor. Și-au exprimat public dezacordul față de cererea de revocare.

Lupta anticorupție nu stă într-un singur om, însă nu putem accepta (…) să asistăm la o cerere de revocare întemeiată pe neadevăruri, pe supoziții și pe informații din presă, neprobate în niciun fel în locul unei analize legale și fundamentate„.

Un avertisment ferm a avenit de la Comisia Europeană, care a anunțat că este cu ochii pe România și că ar putea să reevalueze concluziile din raportul MCV.

 

ACTUALIZARE 10.00 Pentru ca Administrația Prezidențială să studieze raportul ministrului Justiției, ar trebui ca acesta să-l publice, mai întâi, pe pagina de internet a ministerului, a transmis Alexandru Costache, de la sediul Parchetului General. După mai bine de 12 ore, nici acum nu este publicat acest raport, site-ul ministerului nu este funcțional. Ministrul Justiției a declarat că IT-iștii ministerului lucrează pentru a remedia site-ul și a publica raportul.

Raportul este așteptat și de procurorul-general al României, Augustin Lazăr. Aceasta și-a declarat aseară susținerea față de Laura Codruța Kovesi, însă astăzi, într-un nou comunicat de presă, a declarat că așteaptă acest raport al ministrului Justiției, pentru a-l studia, și abia după aceea va mai da un punct de vedere detaliat.

Propunerea de revocare a șefei DNA va merge la CSM, la secția de procurori, aceștia vor da un aviz consultativ, însă foarte important, după care propunerea ministrului va merge la șeful statului, Klaus Iohannis, care va avea decizia finală.

Șeful statului a anunțat încă de aseară că raportul ministrului este încă neclar.

Toată această procedură ar putea dura o lună – cel mult două până când vom avea un răspuns final al președintelui Klaus Iohannis.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite