Raportul la proiectul privind statutul judecătorilor şi procurorilor, adoptat în Comisie. Amendamentul care crea posibilitatea ca un judecător să ajungă procuror general, eliminat

Comisia pentru Legile Justiției
Comisia pentru Legile Justiției
3 octombrie 2022, 14:06

Raportul, care a primit 16 voturi „pentru” şi şase „împotrivă”, va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este primul for legislativ sesizat cu acest proiect.

Parlamentarii au eliminat amendamentul potrivit căruia „procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre magistraţii care au o vechime minimă de 15 ani în funcţia de procuror sau judecător, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, în acelaşi mod”, textul rămânând în varianta Guvernului.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a atenţionat, în şedinţă, că a văzut un comunicat prin care Secţia de procurori a CSM îşi exprima speranţa, fără a se interfera peste puterea leguitorului, că un astfel de amendament nu va fi însuşit.

Comisia a adoptat un amendament privind activitatea judecătorilor stagiari. „Judecătorii stagiari participă, cu vot consultativ, la judecarea cauzelor în completuri ale instanţei constituite din judecători definitivi. În cauzele la care participă, judecătorul stagiar semnează minutele şi hotărârile pronunţate şi redactează, din dispoziţia preşedintelui completului, proiecte ale unor hotărâri, astfel încât să se asigure o cazuistică variată. Opinia judecătorului stagiar se consemnează în hotărâre, iar opinia separată se motivează. Completurile la care participă judecătorii stagiari se stabilesc de preşedintele instanţei, iar neparticiparea judecătorului stagiar la judecarea unei cauze nu împiedică continuarea judecăţii sau pronunţarea hotărârii de către completul compus din judecătorul definitiv”, prevede amendamentul.

Potrivit unei alte propuneri adoptate, „aplicarea unei sancţiuni disciplinare persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere, cu excepţia avertismentului, atrage revocarea din funcţia de conducere”.

Proiectul statutului judecătorilor şi procurorilor este al treilea act normativ din pachetul legilor Justiţiei dezbătut de comisie, după cele referitoare la Consiliul Superior al Magistraturii şi organizarea judiciară, care deja au fost adoptate de plenul Camerei Deputaţilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite