Raportul înaintat de șeful Poliției Române către premier – cercetări la vârful Poliției Capitalei, la Brigada Rutieră, secțiile 18 și 22

12 ianuarie 2018, 19:34

În total, 100 de polițiști au fost audiați ca să se afle dacă agentul arestat pentru pedofilie a fost protejat de colegi.

Celor 11 polițiști de la Rutieră li se reproșează lipsa de reacție. Au raportat târziu că Eugen Stan lucrează acolo.

7 polițiști de la Secția 22 sunt anchetați în privința modului în care au coordonat cazul agresiunii sexuale asupra celor doi frați din sectorul 6. Șefii secției nu au anunțat Serviciul de Investigații Criminale de la nivel central. Echipa care s-a deplasat la fața locului e acuzată că a făcut verificări superficiale și nu s-a uitat în detaliu la toate imaginile surprinse de camera de supraveghere din lift.

Mai mult, polițiștii au lăsat neasigurat locul comiterii faptei până la sosirea echipei de cercetare.

În cazul a 2 polițiști de la Secția 18, acuzația este că nu au respectat procedura privind cercetarea penală a personalului din structurile MAI.

Ministrul de Interne a fost sesizat pentru declanșarea cercetării disciplinare a chestorului Mihai Marius Voicu, adjunctul lui Despescu la IGPR, și a chestorului Nicu Dragos Orlando, șeful Poliției Capitalei.

ACUZAŢII ADUSE POLIŢIŞTILOR

  • Lipsa de reacţie
  • Coordonarea defectuoasă a anchetei în cazul agresiunii sexuale
  • Netransmiterea informaţiilor la nivel central
  • Verificări superficiale
  • Neasigurarea locului comiterii faptei
  • Nerespectarea procedurii privind cercetarea penală a personalului MAI

Raportul conține date privind:

1. Cazul copiilor agresați săptămâna trecută – Modul de înregistrare și soluționare a sesizării privind agresiunea sexuală a celor doi minori

Aici se arată că pe 07.01.2017, în jurul orei 17.00, Brigada Rutieră a informat Serviciul Omoruri cu privire la faptul că semnalmentele agresorului corespund cu cele ale agentului de poliție Stan Eugen.

2. Cazul din 2016 – Modul de înregistrare și soluționare a sesizării privind fapta comisă la data de 10.12.2016 de către polițistul Stan Eugen, având ca victimă o femeie în vârstă de 32 de ani

3. Modul de înregistrare și soluționare a sesizărilor privind unele agresiuni de natură sexuală înregistrate în evidențele poliției cu A.N. (autor neidentificat), posibil a fi comise de către polițistul Stan Eugen (cazurile 2009, 2012 și 2015)

4. Verificări efectuate și deficiențe constatate

5. Măsuri dispuse – Sesizarea ministrului Afacerilor Interne pentru dispunerea declanșării cercetării prealabile pentru chestor de poliție Voicu Mihai Marius, la data prezentării raportului director general al Direcției Generale de Poliție a municipiului București, împuternicit în funcția de adjunct I al insepctorului general al Poliției Române începând cu 21.09.2017, și chestor de poliție Nicu Dragoș-Orlando, adjunct al directorului general al Direcției Generale de Poliție a municipiului București, împuternicit în funcția de director general începând cu 26.09.2017.

Raportul subliniază că au fost înregistrate deficiențe cu privire la întocmirea mai multor documente. Multe dintre procesele verbale nu corespundeau cu realitatea, respectiv erau trecute persoane ca și cum ar fi fost la lucru, dar ele de fapt au lipsit.

Activitatea profesională a comisarului șef de poliție Vornicu Rene Emanuel, șef direct al agentului Eugen Stan, este un alt punct din raport. Se subliniază că l-a apărat pe Eugen Stan și i-a permis acestuia să-și facă programul în funcție de cum avea nevoie.

„Comisar șef de poliție Vornicu Rene Emanuel a manifestat superficialitate în modul de întocmire a planificării în serviciu a agentului de poliție Stan Eugen, în neconcordanță cu programul de lucru stabilit în fișa postului, în sensul că agentul nu respecta programul de lucru de 8 ore pe 3 schimburi, ci își desfășura activitatea în funcție de orarul și prioritățile șefului său direct. Totodată, acesta a trasat agentului de poliție Stan Eugen, cu bună-știință, sarcini ce nu au avut ca scop atingerea standardelor de performanță asociate postului ocupat. De asemenea, deși zilnic cei doi desfășurau activități specifice împreună, iar una dintre responsabilitățile șefului este cunoașterea personalului din subordine, comisar șef de poliție Vornicu Rene Emanuel nu a manifestat interes în documentarea eventualelor probleme, de orice natură ale agentului de poliție Stan Eugen, cu toate că lucrătorul a fost reclamat pentru săvârșirea unei infracțiuni de natură sexuală și evenimentele ulterioare au conturat existența unui posibil comportament neadecvat”, arată raportul.

Potrivit documentului, nici comisarul șef de poliție Dobre Alina, de la Poliția Rutieră sector 2, nu s-a interesat de programul lui Eugen Stan. Ea nu știa că polițistul ocupă o funcție în statutul de organizare al biroului.

Față de 20 de polițiști a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a se constata în ce măsură faptele prezentate în raport constituie infracțiuni. Este vorba despre 11 polițiști de la Brigada Rutieră, 7 de la Secția 22 și 2 de la Secția 18.

 

Raportul menționează că șeful Poliției Capitalei și adjunctul său au demisionat.

Raportul înaintat de șeful Poliției Române către premier by Marius Rosu on Scribd

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite