Raportul de activitate al SRTv pe anul 2016 a fost respins de Comisiile de Cultură reunite. Mesajul președintelui director general al TVR

19 septembrie 2017, 14:02

Comisiile de cultură reunite ale parlamentului au respins raportul de activitate al TVR pe 2016, iar dacă plenul confirmă votul, Consiliul de Administrație va fi demis. Comisiile i-au validat, în schimb, pe membrii noului Consiliu de Administrație al Radioului public. Aceștia trebuie confirmați de plen pentru a-și începe mandatele.

Au votat pentru respingerea raportului 17 parlamentari, un vot a fost în favoarea acestuia, existând și două abțineri.

Dezbaterea raportului a fost introdusă suplimentar pe ordinea de zi, la solicitarea președintelui Comisiei de cultură din Senat, Radu Preda.

În semn de protest, parlamentarii PNL s-au retras de la ședință, anunțul fiind făcut de președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților, Gigel Știrbu.

Votul final aparține plenului.

În ultima perioadă s-a lucrat la un proiect de lege care schimbă anumite detalii legate de conducerea TVR. În primul rând separa cele două funcții de conducere ale televiziunii, urmărește o profesionalizare mai bună a acestei conduceri.

Însă aceasta lege a ajuns la CCR unde au fost semnalate aspecte de neconstituționalitate, dat fiind ca le era interzis membrilor CA sa facă parte din partide politice. Astfel legea nu a putut intra în vigoare.

Legea urmează să fie îndreptată în Parlament. Este posibil să i se aducă și alte modificări. În funcție de momentul în care va fi adoptată această lege și eventual schimbată conducerea vom vedea în baza cărei legi va fi desemnată conducerea TVR.

În Comisiile de Cultură a fost audiat și noul Consiliul de Administrație al radioului public, după ce conducerea a fost demisă în primăvară. Tot azi a fost audiată persoana propusă de președintele Klaus Iohannis în cadrul CNA. A fost prezentat și raportul de activitate al TVR pe anul 2016.

Mesajul Președintelui Director General al SRTV, Irina Radu, pentru angajații TVR

Dragi colegi,

Raportul de activitate al Societății Române de Televiziune pe anul 2016 – depus în aprilie a.c. – a primit, marți, aviz negativ în Comisiile reunite debuget-finanţe şi de cultură ale Parlamentului.

Ştim cu toţii că misiunea Parlamentului este să ia decizii, în ceea ce priveşte nu doar Televiziunea Română, iar noi trebuie să le respectăm, ca principiu fundamental al democraţiei.

Orice se va întâmpla în viitorul apropiat, vă asigur, ca şi până acum, de sprijinul meu în toate proiectele pe care le-am început şi de implicarea mea totală în activitatea televiziunii publice – instituţie în care cred fără reţineri şi pe care am slujit-o atâţia ani -, indiferent de funcţia pe care o voi deţine în cadrul instituţiei.

În ciuda problemelor financiare care au afectat producţia tv şi au ameninţat însăşi funcţionarea organizaţiei, SRTv are astăzi o evoluţie pozitivă. Am încheiat 2016 pe plus, atât din punct de vedere financiar, cât şi editorial. Avem producţii şi vedete noi, iar ştirile noastre sunt echilibrate, aşa cum arată şi sondajul de opinie realizat acum o lună.

De aceea, vă rog să ne continuăm parcursul pozitiv, mai ales că ne aflăm înaintea unui moment deosebit de important pentru orice televiziune: lansarea grilelor de toamnă. Să aşteptăm decizia Parlamentului şi, între timp, să lucrăm la proiectele noastre; după, va fi timp pentru analize şi planuri.

Vă mulţumesc pentru toate mesajele, cele referitoare la votul din comisii, cât şi cele prin care mi-aţi transmis felicitări de ziua mea.

Cu colegialitate,

Irina RADU

Preşedinte-Director General

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite