Raportul de țară. Corina Crețu: Sărăcia rămâne o problemă importantă. Teodorovici: România are o evoluție mai mult decât favorabilă, însă Comisia a ales să o încadreze în categoria statelor cu dezechilibre

Critici şi contre la raportul de ţară pentru România. Documentul a fost făcut public de Reprezentanţa Comisiei Europene din Bucureşti. Sarăcia, decalajele economice şi sociale, dar şi regresele din lupta anti-corupţie sunt pe lista problemelor identificate de oficialii de la Bruxelles. Concluziile l-au nemulţumit însă pe ministrul Finanţelor, care a avut şi un schimb de replici cu comisarul european Corina Creţu.

22 Martie 2019, 10:44 (actualizat 22 Martie 2019, 21:05) Știrile TVR |
Critici și contre la raportul de țară
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La acest eveniment au participat comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Creţu, și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Corina Creţu: Sărăcia rămâne o problemă importantă pentru România

Nu toată lumea beneficiază de creșterea economică susţinută din România, iar sărăcia în rândul copiilor şi în mediul rural a crescut semnificativ, a declarat, vineri, comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, în cadrul conferinţei de prezentare a Raportului de ţară pentru România, publicat de Comisia Europeană pe 27 februarie.

"Sunt patru puncte din raportul de ţară care mă preocupă. În primul rând, sărăcia rămâne o problemă importantă pentru România, iar inegalităţile regionale cresc. Deşi există o creştere economică susţinută şi se creează noi locuri de muncă, este evident că nu toată lumea beneficiază de aceste rezultate. Sărăcia în rândul copiilor şi în mediul rural a crescut semnificativ, ceea ce ne îngrijorează în mod deosebit", a spus Creţu.

Ea adăugat că, în opinia Comisiei Europene, nicio regiune şi nicio persoană nu trebuie lăsate în urmă, mai ales copiii.

"În al doilea rând, dezvoltarea este îngreunată de lipsa capacităţii administrative. Aşa cum arată raportul, birocraţia, responsabilităţile şi resursele fragmentate împiedică eficientizarea administraţiilor publice şi dăunează investiţiilor. Pentru perioada 2021-2027, am propus 80 de măsuri de simplificare a accesării fondurilor europene. Reforma administraţiei publice este un subiect despre care am tot vorbit şi care, în opinia noastră, ar putea progresa mai repede", a precizat oficialul european.

În al treilea rând, este nevoie de investiţii în educaţie, în sănătate, în incluziunea socială, în infrastructura de transport, de energie şi de mediu, a continuat ea.

"Investiţiile în aceste domenii ar întări potenţialul de creştere al României şi ar îmbunătăţi calitatea vieţii. Cetăţenii simt şi înţeleg aceste lucruri", potrivit comisarului european.

În al patrulea rând, regiunile şi particularităţile locale contează.

"Coeziunea şi competitivitatea nu pot fi atinse aplicând o reţetă unică. Fiecare trebuie să-şi îmbunătăţească slăbiciunile pe care le are. Avem nevoie de investiţii diferenţiate la nivel regional şi de politici adaptate, flexibile, care să răspundă nevoilor şi provocărilor locale", a mai spus Creţu.

Ministrul Finantelor respinge unele concluzii ale raportului.

Eugen Teodorovici: Este o evoluție mai mult decât favorabilă însă Comisia a ales să încadreze România în categoria statelor cu dezechilibre

România a fost încadrată în categoria statelor cu dezechilibre, deși doar un indicator din tabloul de bord aferent analizei depășește criteriul specific de referință - respectiv - procentul în PIB al poziției investiționale naționale nete. Apreciez că nivelul indicatorului s-a îmbunătățit cu 19,7 puncte procentuale din PIB, din 2012 până în prezent, ajungând la 47,7 % în 2017.  Este o evoluție mai mult decât favorabilă, însă Comisia a ales să încadreze România în categoria statelor cu dezechilibre chiar dacă pragurile asociate acestui indicator sunt depășite în acest moment de către 13 state  membre al UE. Trebuie menționat că din cele 15 state care nu se confruntă cu dezechilibre nu există niciunul dintre acestea care să respecte pragurile specifice tuturor indicatorilor incluși în tabloul de bord.

Informațiile din raportul de țară, chiar dacă sunt corecte, de cele mai multe ori au fost puse într-un context nefavorabil.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ROMANIA2019EU
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 32°C 28°C
IASI 32°C 24°C
CLUJ 27°C 22°C
CONSTANTA 26°C 23°C
CRAIOVA 32°C 29°C
BRASOV 29°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI