Raportul Amnesty International despre Ucraina a stârnit controverse și a polarizat opinia publică

9 august 2022, 21:00

Raportul Amnesty International a provocat emoție și multe reacții în mediul online. Unii au considerat că publicarea documentului nu e oportună, în timp ce alții au subliniat că, inclusiv în timp de război, într-o democrație, opinia publică trebuie să reflecteze critic.

Alina Mungiu, publicist: „În Ucraina şi-n România s-a transmis o stare generală de război, în care, în realitate, dreptul de a discuta şi de a comunica chiar și cele mai evidente lucruri dispare la ideea că poate fi folosit de tabăra adversă, adică de ruşi, iar acest lucru e profund nenormal.”

Petre Iancu, editorialist Deutche Welle: „Acest raport, după părerea mea, controversat pe bună dreptate, criticat pe şi mai bună dreptate, e un raport greşit, fals, mincinos în esenţa lui pentru că nu ţine seama de contextul în care au operat oamenii de la Amnesty International.”

Sorin Ioniță, reprezentant al unui puternic ONG din România, consideră că raportul este oportun și arată că Ucraina e o democrație care, chiar și în timp de război, a permis cercetările, spre deosebire de Rusia, care a scos Amnesty International în afara legii.

Sorin Ioniță, Expert Forum: „Cred că raportul este de fapt mai echilibrat şi că lumea sare prea mult de fund în sus într-o parte şi-n alta înainte să-l citească. Nimeni nu a pus pumnul în gură lui Amnesty International. E normal că într-o democraţie apar păreri. Păreri, mă rog, mai gălăgioase, mai la extremă, că alea trec sticla.”

Sociologul Gelu Duminică: „Libertatea de exprimare trebuie susținută și în momentul în care se întoarce împotriva ta. Principiul libertății de exprimare este un principiul al lumii democratice. În momentul în care te exprimi liber și spui ceea ce gândești, chiar dacă nu este perfect adevărat sau perfect corect, nu o faci decât din dorința de a stârni niște dezbateri și argumentul trebuie să aibă contraargument. Ceea ce face Amnesty international se înscrie în normele democratice.”

În urmă cu mai puțin de o săptămână, Amnesty International a publicat un raport care arată că militari ucraineni au pus în pericol viețile civililor prin stabilirea de baze și prin folosirea armelor în zone rezidențiale, inclusiv școli și spitale. Raportul a fost intens criticat de oficialii ucraineni, iar șefa biroului Amnesty International din Ucraina a demisionat, acuzând organizația că a preluat propaganda Kremlinului.

VEZI ȘI: Zelenski acuză Amnesty International că „încearcă să amnistieze statul terorist” Rusia

Amnesty International acuză armata ucraineană că a periclitat civili și că încală legislaţia umanitară internaţională

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite