Raport usturător despre Guvernul Johnson, acuzat de complezență față de „banii murdari” ai oligarhilor ruși din Londra

Un raport parlamentar denunţă eşecul Guvernului Johnson de a lupta împotriva unui aflux rusesc de „bani murdari” în Regatul Unit - care continuă în pofida afişării unei intransigenţe în acest subiect - şi complezenţa Executivului conservator faţă de oligarhii ruşi instalaţi la Londra, relatează AFP.

30 Iunie 2022, 11:42 (actualizat 30 Iunie 2022, 12:09) Știrile TVR |
Foto: Unsplash

Guvernul Johnson şi-a afişat fermitatea împotriva banilor îndoielnici ruseşti înainte de invazia Ucrainei de către Rusia, însă Comisia Afacerilor Externe conchide în acest raport intermediar că această retorică nu a fost urmată de măsuri puternice şi concrete.

Regatul Unit este acuzat de mult timp de complezenţă faţă de elite ruse, care le-au adus anumitor cartiere de lux din Londra numele de „Londongrad”. „De prea mult timp, guverne succesive au permis unor actori nefaşti şi cleptocraţi să-şi spele banii murdari în maşina de spălat a Londrei”, a denunţat într-un comunicat, joi, preşedintele conservator al Comisiei Afacerilor Externe Tom Tugendhat.

În raport se arată că legislaţia actuală nu merge suficient de departe - în pofida unei ”consolidări” recente - şi că este ”ruşinos faptul că a trebuit să existe un război” pentru a împinge Guvernul britanic să acţioneze.

„În pofida faptului că miniştrii s-au exprimat cu elocvenţă în Camera (Comunelor) asupra necesităţii de a lupta împotriva cleptocraţilor, retorica nu a fost urmată de fapte constructive”, se denunţă în acest raport, în care se subliniază că, „în acelaşi timp” banii murdari „au continuat să curgă în Regatul Unit”.

În raport se insistă asupra necesității dotării serviciilor competente cu resursele de care au nevoie pentru a lupta împotriva acestui fenomen şi asupra faptului că sancţiunile impuse - care vizează 1.000 de persoane şi 120 de întreprinderi, potrivit Guvernului - este necesar să conducă la anchete penale.

„Ameninţarea pe care o reprizintă finaţe ilicite la adresa securităţii noastre naţionale necesită un răspuns care să fie perceput drept serios”, subliniază Comisia.

Tom Tugendhat subliniază că „statutul Regatului Unit de loc sigur pentru banii murdari este o pată pe reputaţia noastră”.

„Guvernul trebuie să alinieze legislaţia la principiile poporului britanic şi să acopere falii care permit o asemenea exploatare”, conchide el.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 27°C
IASI 28°C 20°C
CLUJ 25°C 17°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 26°C 22°C
BRASOV 26°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI