RAPORT UNESCO | Femeile sunt în continuare subreprezentate în profesii științifice și riscă ''să rateze locurile de muncă ale viitorului''

Subreprezentate în rândul cercetătorilor pe plan mondial, femeile sunt de asemenea în mare parte minoritare în profesiile ştiinţifice, cu riscul ''să rateze locurile de muncă ale viitorului'', potrivit unui studiu realizat de UNESCO, informează AFP.

11 Februarie 2021, 12:23 (actualizat 11 Februarie 2021, 12:31) |
Profesii

Acestea reprezintă doar 28% dintre diplomele în inginerie şi 40% dintre diplomele în informatică, 22% dintre profesioniştii din domeniul inteligenţei artificiale, potrivit unui extras dintr-un raport despre ştiinţă preconizat să fie lansat în aprilie, dar din care UNESCO a publicat capitolul consacrat genului cu prilejul Zilei Internaţionale a femeilor şi fetelor în ştiinţă, marcată pe 11 februarie.

Femeile au rămas în special minoritare în tehnologiile informaţiei digitale, informatică, fizică, matematici şi inginerie, ''adică numeroase discipline esenţiale pentru a patra revoluţie industrială şi care asigură locurile de muncă pentru ziua de mâine'', au subliniat autorii.

Cu toate acestea, femeile exercită tocmai meseriile ameninţate de această revoluţie. Potrivit unui studiu realizat în perioada 2011-2017 în Anglia, acestea ocupau 70% dintre slujbele care prezentau un risc ridicat de automatizare şi doar 43% dintre slujbele mai puţin ameninţate, mai aminteşte raportul.

Subreprezentarea acestora în meserii ştiinţifice ''este cu atât mai problematică, cu cât deplângem o penurie de competenţe în mare parte din aceste domenii, în special în sectorul IA'', se mai precizează în raport.

''Cu atât mai mult în prezent, în secolul al XXI-lea, femeile şi tinerele fete sunt ţinute departe de domeniile legate de ştiinţă, pe criterii de gen'', a subliniat directoarea generală a agenţiei ONU responsabile cu educaţia, ştiinţa şi cultura, Audrey Azoulay, citată în comunicat.

''Femeile trebuie să ştie că pot excela în ştiinţă, tehnologie, inginerie, matematici şi că au dreptul de a participa la progresul ştiinţific'', a argumentat Azoulay.

Cu toate acestea, statisticile globale ascund discrepanţe serioase.

Algeria se poate mândri cu o proporţie de 48,5% de inginere şi de 48,9% de femei în tehnologiile informaţiei şi ale comunicaţiilor (TIC), în Benin sunt 54,5% inginere şi 55,1% de femei în TIC, în timp ce în Elveţia, procentele înregistrate sunt 16%, respectiv 9,9%, Statele Unite - 20,4% şi 23,6%, Olanda - 23,1%, respectiv 14,5%.

Proporţia femeilor printre persoanele cu specializare universitară în inginerie este inferioară mediei mondiale în numeroase state membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) (Australia: 23,2%, Canada: 19,7%, Chile: 17,7%, Coreea de Sud: 20,1%, Franţa: 26,1%, Japonia: 14,0%).

 

 

sursa agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 5°C
IASI 5°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 5°C 4°C
BRASOV 1°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI