RAPORT | SUA: Sute de copii amerindieni au murit în internate gestionate de statul federal

Amerindieni copii
Amerindieni copii
12 mai 2022, 09:37

Conform acestui raport privind „sistemul federal de internate pentru indieni”, în apropierea a 53 de astfel de instituţii unde erau aduşi copii separaţi de familii în scopul „asimilării” au fost găsite locuri de înhumare, identificate sau anonime.

Peste 500 de copii de amerindieni şi indigeni din Alaska şi Hawaii au murit în circa 19 din aceste instituţii, potrivit raportului, care subliniază şi că actualele autorităţi se aşteaptă la o creştere a numărului de morminte descoperite, pe măsura continuării anchetei.

Amplasarea acestor situri nu a fost dezvăluită pentru a preveni actele de vandalism „şi alte perturbări ale siturilor funerare indiene”, precizează autorii.

Ancheta a fost lansată de Departamentul Internelor – care în SUA se ocupă de resursele naturale ale teritoriului federal şi de rezervaţiile amerindiene – după descoperirea, începând din 2021, a peste 1000 de morminte de copii indigeni pe locurile unor foste orfelinate gestionate de Biserica catolică din Canada.

Raportul solicitat de ministrul internelor, Deb Haaland – şi ea amerindiană -, menţionează că între 1819 şi 1969 „sistemul federal de internate pentru indieni” a totalizat 408 şcoli situate în 37 de state şi teritorii americane, inclusiv 21 de şcoli în Alaska şi 7 în Hawaii.

În cadrul lui au fost aplicate „metode sistematice de alterare a identităţii în încercarea de a-i asimila prin educaţie” pe copiii din comunităţi amerindiene, ca de exemplu schimbarea numelui într-unul anglofon sau tăierea părului.

Şcolile îi descurajau ori împiedicau pe copii să vorbească limba maternă şi se concentrau pe învăţământ tehnic sau activităţi practice „cu perspective de angajare de multe ori neavând legătură cu economia industrială americană, ceea ce a perturbat şi mai mult economiile tribale”, notează raportul.

Mai mult, în aceste instituţii regulamentul era aplicat de multe ori cu ajutorul pedepselor corporale, copiii fiind izolaţi, privaţi de mâncare sau bătuţi, iar cei mai mari erau forţaţi să-i pedepsească pe cei mai mici, mai arată raportul.

Ancheta continuă în încercarea de a stabili numărul total de copii care au fost integraţi în astfel de şcoli şi numărul total de morminte ale victimelor acestor abuzuri, precum şi de a-i identifica pe copiii înmormântaţi acolo.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite