Raport Salvați Copiii: Peste jumătate dintre copiii din România se află în risc de sărăcie sau excluziune socială

27 mai 2017, 12:53

Copiii cu risc de sărăcie sau excluziune socială au accesul îngrădit la educație de calitate. Iar lipsa educației se poate extinde și la generațiile viitoare. Ponderea acestor copii atinge 35% sau chiar mai mult în Bulgaria, Ungaria, Grecia, Spania și Letonia și crește pana la 51% în România. Media în statele membre ale UE este de 28%.

Riscul de sărăcie și excluziunea sociala depind direct de veniturile familiei. Iar veniturile familiei depind de educația acesteia. Iar cercul vicios este acela că lipsurile materiale creează sărăcia educațională, iar aceasta din urma cauzează, la rândul ei, lipsuri materiale.

În România, Polonia și Croatia, peste 50% dintre copii nu frecventează învățământul preșcolar. În plus, în țara noastră doar 22% dintre copiii romi merg la grădiniță.

În ceea ce privește mortalitatea infantilă, fenomenul este mai grav în mediul rural, iar motivele țin, în principal, de accesul mai redus la servicii medicale, de distanța mare până la localitățile unde astfel de servicii pot fi accesate, de nivelul scăzut de educație a mamei și de veniturile reduse ale gospodăriei.

În România, 63% dintre copii spun că au fost bătuți acasă de către părinți, în timp ce 20% dintre părinți consideră încă pedepsele fizice drept un mijloc de educație a copiilor.

Invitatul Orei de Știri, George Roman, de la Salvați Copiii a vorbit despre raportul prezentat la Geneva.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite