RAPORT | Riscurile politice cu care s-ar putea confrunta omenirea în acest an

Compania Marsh a dat  publicității un raport de risc politic pentru anul 2022.

11 Mai 2022, 14:26 (actualizat 11 Mai 2022, 14:31) Știrile TVR |
Foto: NASA

Marsh a măsurat riscurile politice care decurg din recuperările „cu mai multe viteze” în urma pandemiei de Covid-19 și din războiul din Ucraina.

Risc politic pe mare

Tendința către diversificarea lanțurilor de aprovizionare care rezultă din criza ucraineană – de exemplu, către Australia, India sau Indonezia pentru a înlocui importurile din Rusia – ar putea spori concentrarea asupra zonelor maritime deja aglomerate, în special în regiunea Indo-Pacific, se arată în raportul Marsh.

Confruntarea tensionată în Marea Chinei de Sud se adaugă la perturbările tot mai mari în mediile interne ale statelor de coastă. Această zonă a devenit un punct fierbinte al întregii regiuni, „deoarece mărfuri în valoare de 3,4 trilioane de dolari americani trec în fiecare an prin «linia cu nouă liniuțe» (zona contestată din Marea Chinei de Sud – n.r.) a Beijingului, o graniță nerecunoscută la nivel internațional în care China controlează 85% din ape.”

Există o frustrare din ce în ce mai mare legat de ritmul lent al discuțiilor dintre Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) și China cu privire la un cod de conduită pentru Marea Chinei de Sud.

„Țările ASEAN se tem că își vor pierde zonele economice exclusive (ZEE) și drepturile de a mapa și de a explora, ceea ce va duce în cele din urmă la o creștere a veniturilor și a influenței geostrategice în beneficiul Chinei. Din cauza pandemiei, nu au existat negocieri în persoană în 2020-21, deși întâlnirile virtuale s-au reluat anul trecut. Aderarea la ASEAN i-a ajutat pe membri să reducă fricțiunile și să caute un teren comun, chiar dacă membrii ASEAN de coastă resping linia de nouă liniuțe”, precizează autorii raportului.

Marea goană după minerale

Mineralele, fie sub mare, fie pe uscat, sunt esențiale pentru inovare și dezvoltare, oferind civilizației ingrediente critice, deși adesea subapreciate. Concurența internațională pentru resursele strategice și protecția lanțului de aprovizionare poate devia investițiile către zonele de frontieră, într-un efort de diversificare, pentru a reduce dependența de producătorii tradiționali.

Disponibilitatea viitoare a materialelor strategice, inclusiv cobalt, cupru, litiu, mangan, toriu, titan, uraniu și vanadiu ar putea perturba lanțurile globale de aprovizionare, și așa fragile. De fapt, mai multe țări urmăresc deja strategii agresive de achiziții care ar putea ridica perspectiva unui conflict geopolitic.

În mai multe cazuri, rezervele minerale existente au oferit anumitor țări controlul asupra livrărilor globale, cum ar fi Chile, China, Republica Democrată Congo, Guineea și Africa de Sud.

„Căutarea alternativelor ar putea determina țările consumatoare să evalueze diferite locații sau producători de nivel doi, cu efecte mixte asupra economiilor gazdă”, se precizează în raport.

Un exemplu de concentrare a aprovizionării este vanadiul, un metal care poate mări durabilitatea materialelor, făcându-le mai ușoare și mai rezistente la coroziune și la absorbția altor elemente. Vanadiul a devenit recent cheia pentru sectorul auto și, în general, pentru producția de oțel, dar acționează și ca supraîncărcător pentru baterii, fiind de asemenea și un ingredient principal în generarea electrică descentralizată.

În 2020, 83% din producția globală de vanadiu a fost localizată în China și Rusia. Ceilalți trei producători principali – Brazilia, Africa de Sud și SUA – arată o probabilitate crescută de greve, revolte și evenimente civile. Deoarece 79% din vanadiu a fost obținut din țări al căror cadru legal este mai riscant decât media mondială și s-a deteriorat în timpul pandemiei, violența politică ar putea deveni un risc substanțial dacă aprovizionarea din China sau Rusia ar fi redusă.

Din cauza bazei limitate de aprovizionare a vanadiului, riscul de întrerupere a activității este crescut în comparație cu alte minerale. O astfel de dezvoltare în țările producătoare ar putea duce la proteste și demonstrații, având în vedere efectul de amplificare pe care astfel de perturbări l-ar putea avea asupra industriilor și țărilor care găzduiesc consumatori de minerale.

Riscul crește pe măsură ce spațiul cosmic se aglomerează

Spațiul cosmic, de asemenea, a fost recent martor la o accelerare a explorărilor economice, pe măsură ce căutarea unor noi orizonturi continuă.

„Luați în considerare că peste 1.500 de sateliți au fost lansați în 2021 și că zborurile cu echipaj către Marte așteaptă în viitorul apropiat. Odată cu acest progres, vine o escaladare a tensiunilor legate de spionaj, confruntare militară și poluare. Explorarea și dezvoltarea spațială merg mână în mână cu o reglementare limitată și o serie de amenințări foarte probabile, cu impact ridicat, dar neglijate, așa cum se subliniază în Raportul Global Riscs 2022 al Forumului Economic Mondial. În prezent, spațiul pare să aibă loc pentru toată lumea. Cu toate acestea, lipsa legislației și guvernanța globală netestată, cantitatea de deșeuri spațiale și probabilitatea crescândă de coliziuni și intrarea a sute de operatori privați cu interese diverse fac această frontieră mai congestionată și mai puțin gestionabilă decât acum un deceniu. De fapt, riscul din creșterea numărului de sateliți pe orbita joasă a Pământului ar putea deveni un «rinocer gri» – un eveniment foarte probabil, cu impact mare, care este totuși neglijat”, atrag atenția autorii raportului.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI