Raport pentru redresarea TVR. Specialiştii EBU au prezentat publicului sugestii pentru revenirea Televiziunii Române

21 februarie 2017, 21:24

După o perioadă dificilă pentru Televiziunea Română, specialiştii EBU, reprezentanţii TVR, cei ai comisiilor de specialitate din Parlament şi de la Ministerul Finanţelor s-au aşezat la masa discuţiilor. Cu toţii au fost de acord că TVR are nevoie de un plan de redresare, bazat pe o analiză minuţioasă, pe care EBU s-a oferit s-o facă.

După o strânsă colaborare cu TVR, experţii EBU au finalizat raportul, pe care l-au lansat în luna decembrie la întâlnirea de la Lausanne. Documentul subliniază că Televiziunea Română are nevoie de profesionişti tineri, că producţiile au scăzut foarte mult – ceea ce se vede în audienţă – şi că este nevoie de emisiuni pentru apropierea publicului.

Printre priorităţi se numără şi schimbarea legii de funcţionare a TVR, realizarea planului de eficientizare şi dezvoltare aflat în vigoare, dar şi garanţia unei finanţări constante, după eliminarea taxei TV.

TVR îşi asigură publicul că eliminarea taxei nu afectează în niciun fel conţinutul editorial. Mai mult, Televiziuna va urma pas cu pas planul pus la dispoziţie de EBU pentru ca TVR să redevină un etalon pe piaţa românească.

Comunicatul TVR după prezentarea Raportului EBU

Studioul 2 al Televiziunii Române, spaţiu ce a suportat cea mai rencentă investiţie pentru a fi transformat într-un studio cu transmisie full HD, a găzduit astăzi o întâlnire între reprezentanţii European Broadcasting Union (EBU), cei ai Televiziunii Române şi jurnalişti, cadru în care au fost prezentate rezultatele primului raport de consultanţă realizat pentru TVR de reprezentanţii EBU.

Alături de Irina Radu, Președintele Director-General al SRTV, s-au aflat reprezentanţii EBU – Jean Philip de Tender, Director Media; Richard Burnley, Director Departament Juridic şi Boris Bergant, Consultant Senior, care au răspuns întrebărilor presei.

„Suntem abia la jumătatea drumului. Posibilitatea de a ne plăti datoriile din fonduri de la buget nu înseamnă că trebuie să ne relaxăm şi să continuăm cu aceleaşi greşeli din trecut”, a subliniat Irina Radu încă de la începutul evenimentului.

Raportul evaluează practicile de management din serviciul public de televiziune din România şi calitatea conţinuturilor pe care acesta le oferă. Analiza este făcută prin raportare la valorile serviciilor publice de media (SPM), aşa cum au fost ele definite de către Uniunea Europeană a Radiodifuzorilor (EBU/UER) la Strasbourg, în 2012. Este vorba despre un set de valori la care au aderat toţi cei 73 de membri ai European Broadcasting Union: UNIVERSALITATEA, INDEPENDENŢA, EXCELENŢA, DIVERSITATEA, RESPONSABILITATEA și INOVAŢIA”.

TVR poate redeveni un jucător puternic

La evenimentul de astăzi, președintele director-general al TVR și reprezentanții EBU au prezentat jurnaliștilor concluziile şi sugestiile de schimbare ce au fost făcute postului public pentru a îl ajuta să se adapteze la provocările contextului actual şi la cerinţele peisajului media prezent şi viitor.

„Astăzi cota de piaţă a TVR este sub 5%”. Nu este îmbucurător, dar în urma cercetărilor am constatat că există un ataşament al populaţiei faţă de Televiziunea Publică, ceea ce înseamnă că postul poate redeveni un jucător puternic. Este însă nevoie de cooperarea partenerilor esenţiali. Pe de-o parte vorbim despre factorii politici, Guvernul şi Parlamentul, care şi ei reprezintă publicul român, iar pe de altă parte conducerea TVR care trebuie să facă un pas pentru a ajunge la nivelul următor. Dacă se doreşte ca TVR să fie din nou în inima şi în mintea românilor, va trebui să aveţi o grilă de programe mai puternică şi emisiuni noi care să acopere nevoile societăţii de mâine”, a spus Jean Philip de Tender, Director Media.

Reprezentanţii EBU au vorbit şi despre digitalizare care a transformat total, la nivel mondial, piaţa media , dar şi despre contextul geo-politic în care se situează România, similar cu cel al tuturor fostelor ţări comuniste.

„Am constatat şi lucruri pozitive aici. TVR este un brand istoric foarte puternic, există un angajament şi o pasiune în rândul conducerii, dorinţa de schimbare şi există acea motivaţie necesară pentru a asigura succesul. Lucrurile acestea sunt bune şi am constatat şi că publicul doreşte ca TVR să reuşească să ofere ştiri obiective şi programe de calitate. Am observat şi lururile neplăcute, cum ar fi un obstrucţionism politic care a dus la paralizie”, a adăugat Richard Burnley, Director Departament Juridic.

Consultări în Parlament pentru modificarea legii de funcţionare a SRTv

Televiziunea Română trece printr-o serie de schimbări legislative necesare după promulgarea legii ce elimină taxa Radio-TV. Bugetul de stat alocat în 2017 aduce un avantaj instituției, pentru că va plăti datoriile acumulate în peste 10 ani.

Raportul EBU poate fi consultat pe site-ul TVR.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă