Raport ONU: Până în 2040 am putea avea cu 80% mai puțin plastic

Deșeuri din plastic
Deșeuri din plastic
16 mai 2023, 18:00

Eliminarea materialelor plastice inutile, cum ar fi ambalajele excesive, creșterea reutilizarii materialelor plastice, stimularea reciclării și înlocuirea plasticului cu alternative mai ecologice. Aceștia sunt pe scurt pașii propuși în raportul Programului ONU pentru Mediu (UNEP).

Astfel de schimbări ar duce la beneficii uriașe, pentru că s-ar reduce daunele cauzate de plastic asupra sănătății, climei și mediului. Ar însemna, de asemenea, economisirea a trilioane de dolari în următorii 17 ani, susțin experții ONU.

Plasticul contaminează acum întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până la cele mai adânci oceane. Oamenii consumă microplastice prin alimente și apă, precum și prin respirație, iar particulele au fost găsite în sângele și laptele matern.

În martie 2022, 193 de țări au convenit să pună capăt poluării cu plastic, negocierile privind un acord obligatoriu din punct de vedere juridic până în 2024 fiind acum în curs. A doua rundă de negocieri începe pe 29 mai.

În prezent, lumea produce 430 de milioane de tone de plastic pe an, dintre care două treimi sunt produse de scurtă durată care devin imediat deșeuri. Dacă se păstrează tendințele actuale, producția ar urma să se tripleze până în 2060.

Inger Andersen, directorul executiv al Programului ONU pentru Mediu, a declarat: „Modul în care producem, folosim și eliminăm materialele plastice poluează ecosistemele, creează riscuri pentru sănătatea umană și destabilizează clima. Acest raport prezintă o foaie de parcurs pentru a reduce în mod dramatic aceste riscuri, prin adoptarea unei abordări circulare care ține plasticul departe de ecosisteme, de corpurile noastre și de economie. În mod crucial, raportul demonstrează că transformarea ar oferi câștiguri economice și sociale. Guvernele și sectorul privat ar economisi bani și ar fi create sute de mii de noi locuri de muncă”.

Raportul a estimat că doar reutilizarea sporită a materialelor plastice ar putea reduce cu 30% poluarea cu plastic până în 2040, cu măsuri care includ scheme de depozitare-returnare pentru containere. O astfel de schemă urmează să înceapă în Anglia în 2025, la șapte ani după ce a fost anunțată pentru prima dată.

Mai multă reciclare ar reduce poluarea în 2040 cu încă 20%, se arată în raport. Taxarea plasticului virgin și eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili sunt politici care ar încuraja acest lucru, făcând reciclarea mai atractivă din punct de vedere economic în comparație cu producerea de plastic nou. Ar fi, de asemenea, importantă aplicarea regulilor de ambalare pentru a crește reciclabilitatea produselor.

Înlocuirea atentă a produselor din plastic, cum ar fi recipientele pentru alimente la pachet, cu materiale alternative, cum ar fi hârtie sau materiale compostabile, ar putea reduce cu încă 17% din poluare în 2040, se arată în raport.

Articolele de plastic din alimente și băuturi la pachet domină gunoiul din oceanele lumii, potrivit unui studiu din 2021. În 2040, ar mai fi încă o mulțime de deșeuri de plastic care ar urma să fie eliminate în siguranță, iar responsabilitatea producătorilor pentru acest lucru ar fi de ajutor, se arată în raportul ONU.

Un argument important al Organizației Națiunilor Unite este reducerea costurilor industriei. Investiția necesară pentru schimbarea generală ar fi substanțială, cam de 65 de miliarde de dolari pe an, dar această sumă reprezintă doar aproximativ jumătate din ceea ce este deja investit în industria plasticului.

Raportul ONU a estimat că, în următorii 20 de ani, reducerea cu 80% a poluării cu plastic ar preveni daunele asupra sănătății, climei, poluarea aerului, mediul oceanic și costurile legale pentru cazurile intentate împotriva companiilor de plastic. Toate acestea sunt evaluate la peste 3 miliarde de dolari.

Reducerea cu 80% ar preveni 500 de milioane de tone de emisii de CO2 pe an, a estimat raportul. Această schimbare ar putea duce, de asemenea, la o creștere netă de 700.000 de locuri de muncă până în 2040, mai ales în țările cu venituri mici, punctează specialiștii.

Andersen a spus că raportul își propune să informeze țările care negociază un tratat global de plastic cu privire la opțiunile disponibile. Ea a spus că este optimistă că s-ar putea ajunge la un acord global în 2024: „Există multă hotărâre din atât de multe părți: nord, vest, est și sud. [Încheierea poluării cu plastic] este un lucru pe care oamenii și-l doresc, deoarece este o problemă oriunde v-ați afla. Va mai fi nevoie de plastic. Dar trebuie să ne regândim unde îl folosim și cum îl folosim, astfel încât mult mai mult [să fie reutilizat și reciclat] și mult mai puțin să fie doar de unică folosință.”

 

Articol de Arina Delcea

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite