Raport ONG spaniol: China are 100 de secții de poliție în străinătate, cele mai multe în Italia. Beijingul respinge acuzațiile

Un nou raport al unei organizații spaniole pentru drepturile omului arată că autoritățile de la Beijing au construit o rețea la nivel mondial prin care chinezii din străinătate sunt fie hărțuiți, fie intimidați. Activiștii de la Safeguard Defenders susțin că și pe teritoriul României ar exista asemenea centre, ipoteză respinsă de Ministerul de Interne de la București. Și China respinge acuzațiile aduse de ONG-ul spaniol.

05 Decembrie 2022, 19:52 (actualizat 05 Decembrie 2022, 21:11) Știrile TVR |

Organizația Safeguard Defenders cu sediul la Madrid afirmă că a găsit noi dovezi care arată că autoritățile de la Beijing au peste 100 de așa-numite secții de poliție în străinătate.

În ultimul raport, care face referire la încă 48 de țări pe teritoriul cărora China ar desfășura activități de hărțuire și intimidare a propriilor cetățeni, activiștii pentru drepturile omului menționează și România.

Marius Popescu, jurnalist TVR: Reprezentanții Ministerului de Interne susțin că, din perspectiva lor, nu a fost semnat niciun acord între România și China, care să permită înființarea unor așa-numite secții de poliție. Cei de la MAI spun că tot ce s-a semnat cu Republica Chineză respectă legislația internă și internațională.

Documentul publicat pe site-ul Organizației se concetrează pe amploarea rețelei chineze și examinează rolul pe care inițiativele în materie de cooperare polițienească între China și mai multe state europene l-au jucat în extinderea rețelei de monitorizare a chinezilor din străinătate.

Alberta Forgiarini, corespondent TVR în Italia: În 2015, printr-un parteneriat cu Guvernul chinez, au fost deschise oficial câteva secții, cu colaborarea activă a poliției italiene, însă acestea au fost urmate de altele fără autorizație. Există și patrule mixte, însă polițiștii italieni spun că cei chinezi se ocupă doar de servicii administrative, nu și de siguranța publică. Cu toate acestea, din raportul Safeguard Defenders rezultă că în realitate, polițiștii chinezi aflați pe teritoriul italian îi monitorizează, hărțuiesc și intimidează pe cetățenii imigrați, iar pe unii îi constrâng să se întoarcă în China.

Italia, care a semnat o serie de acorduri bilaterale de securitate cu China în cadrul guvernelor succesive care s-au perindat la putere din 2015, a păstrat tăcerea după dezvăluirile privind presupusele activităţi pe teritoriul său.

Între 2016 şi 2018, poliţia italiană a efectuat mai multe patrule comune cu poliţia chineză, mai întâi la Roma şi Milano, şi apoi în alte oraşe, inclusiv în Napoli, unde Safeguard Defenders afirmă că a găsit dovezi că un sistem de supraveghere video a fost adăugat unui cartier rezidenţial chinezesc pe motiv că ar fi menit să descurajeze criminalitatea.

Olanda și Spania anchetează deja existența unor asemenea centre.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 18°C
IASI 14°C 16°C
CLUJ 15°C 14°C
CONSTANTA 11°C 11°C
CRAIOVA 16°C 17°C
BRASOV 16°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI