Raport: Fără restricții legate de Covid, cartelurile de droguri din Asia au înflorit

Fără restricții legate de Covid cartelurile de droguri din Asia au înflorit
Fără restricții legate de Covid cartelurile de droguri din Asia au înflorit
6 iunie 2023, 13:48

Capturile de metamfetamină din Asia de Est și de Sud-Est, care au crescut la maxime record în timpul pandemiei, au revenit la cifrele pre-Covid anul trecut, pe măsură ce cartelurile au trecut la transporturi în vrac mai mari și mai riscante, arată cercetarea. Dar „oferta a rămas foarte ridicată sau neschimbată”. Asta arată alți indicatori cheie, cum ar fi arestările, disponibilitatea pe stradă, puritatea, precum și prețurile mici pe stradă.

Jeremy Douglas, Reprezentant Regional UNODC pentru Asia de Sud-Est și Pacific, spune că odată ce restricțiile de călătorie din cauza pandemiei au început să fie eliminate, organizațiile criminale internaționale au început să se reconecteze, iar „modelele de la sfârșitul anului 2022 și începutul lui 2023 încep să arate similar cu cele din 2019”.

În plus, oficialii vamali din Japonia au observat o creștere a numărului de călători cu avionul care fac contrabandă cu metamfetamină, în a doua jumătate a anului 2022, după ce țara și-a redeschis granițele.

Rețelele de trafic din Africa de Vest din Asia de Est și de Sud-Est, care „au dispărut aproape” în timpul pandemiei, și-au reluat acum activitățile, se arată în raport. „Cele mai puternice rețele regionale de trafic sunt capabile să opereze cu un grad înalt de siguranță că pot și nu vor fi oprite și, ca urmare, sunt capabile să dicteze termenii și condițiile pieței”, avertizează raportul.

Cartelurile de droguri din Asia generează miliarde prin comerțul global cu narcotice și au parte de atenția omologilor lor din America Latină și Centrală, în parte pentru că păstrează un profil mult mai scăzut și sunt mai puțin predispuse la războaie interne.

De ani de zile, cea mai mare parte a producției regionale de metamfetamină a avut loc în junglele din Triunghiul de Aur, o zonă îndepărtată unde se întâlnesc granițele Thailandei, Laos și Myanmar, care a fost mult timp unul dintre principalele centre de narcotice ale lumii. În zona supravegheată îndeaproape încă se mai vede trecerea unor volume mari de droguri, dar grupurile criminale se îndreaptă din ce în ce mai mult către rutele maritime vestice, redirecționând aprovizionarea prin centrul Myanmarului, către Marea Andaman, „unde se pare că puțini căutau”, a explicat Douglas.

Din Myanmar, metamfetamina și alte droguri sintetice călătoresc apoi în lume, fiind găsite până în Japonia, Noua Zeelandă și Australia. De asemenea, Asia de Sud este atrasă și mai mult pe această piață, metamfetamina fiind transportată în „volume mari” din Myanmar în Bangladesh și nord-estul Indiei, arată raportul.

În ciuda represiunilor guvernamentale și a confiscărilor crescute, prețurile cu ridicata și stradale pentru metamfetamină au scăzut la minime record în întreaga regiune în 2022, un semn că aprovizionarea abundentă de droguri continuă să treacă neîntrerupt, scriu specialiștii. De asemenea, raportul subliniază numărul mare de arestări, ca o dovadă suplimentară a comerțului puternic.

Alte descoperiri ale UNODC din ultimii ani au pictat o imagine a unei industrii de droguri în plină expansiune în Asia, în pofida pandemiei. Ba chiar datorită ei, pentru că unele carteluri de droguri au știut să profite de faptul că guvernele erau distrase în lupta lor cu virusul și cu impunerea măsurilor de sănătate publică.

Grupurile criminale organizate au valorificat, de asemenea, instabilitatea politică, cum ar fi lovitura militară din 2021 din Myanmar și conflictul în curs din țară, ceea ce a făcut din regiunile de frontieră, deja fără lege, un centru de producție și contrabandă și mai bun.

Pe lângă metamfetamină, producția și traficul de ketamină crește rapid. Autoritățile au confiscat 27,4 tone. Această cifră este cu 167% mai mare decât anul precedent, potrivit raportului UNODC. Aproape fiecare țară și teritoriu din regiune au raportat o creștere a capturilor, cu excepția Japoniei și Hong Kong.

Cambodgia, de mult un nod de transport, a început să devină, de asemenea, un loc cheie de producție de medicamente. Autoritățile au descoperit o serie de laboratoare secrete de ketamină la scară industrială, facilități de depozitare și depozite de procesare.

Substanțele chimice și echipamentele găsite în aceste laboratoare indică o rețea internațională extinsă, care provine sau tranzitează cel puțin 12 țări și provincii diferite, se arată în raport. De exemplu, s-au găsit substanțe chimice produse în Franța cu scris vietnamez pe ambalaj. Alte substanțe au venit din Polonia, India, Indonezia și Coreea de Sud.

Cantitatea mare de substanțe chimice găsite indică, de asemenea, un boom în producția de ketamină. Autoritățile cambodgiene au confiscat 518 tone de substanțe chimice în 2022, față de doar cinci tone în 2020, ceea ce i-a alarmat pe liderii internaționali și regionali.

Un articol de Arina Delcea

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite