Raport EDA: Nivelul record al cheltuielilor militare maschează eşecul statelor membre ale UE de a colabora

UE cheltuieli militar record
UE cheltuieli militar record
6 decembrie 2021, 09:19

Potrivit EDA, care ajută guvernele ţărilor membre să-şi dezvolte capacităţile militare, cheltuielile totale de apărare ale statelor UE cu excepţia Danemarcei, ţară ce a optat să nu participe la proiectele militare ale blocului comunitar, au atins anul trecut 175,64 miliarde euro, în creştere cu 5% faţă de 2019.

Cheltuielile pentru apărare s-au ridicat la cel puţin 1,5% din venitul naţional al celor 26 de state analizate. Majoritatea ţărilor UE sunt şi membre ale NATO, care şi-a stabilit ca obiectiv pentru statele sale alocarea a cel puţin 2% din PIB pentru apărare.

Raportul EDA remarcă o scădere semnificativă a cheltuielilor comune ale ţărilor UE în sectorul apărării, în pofida unui acord semnat la finalul lui 2017 care vizează punerea în comun a unor resurse şi renunţarea la competiţia între industriile naţionale ale apărării ale statelor membre.

”Tendinţa descendentă a cheltuielilor europene în colaborare este un motiv special de îngrijorare”, a declarat directorul executiv al EDA, Jiri Sedivy.

Raportul indică o scădere de 13% a achiziţiilor comune în 2020 comparativ cu anul precedent, până la 4,1 miliarde euro. Majoritatea acestor achiziţii au fost realizate pe cont propriu de ţările membre, care nu şi-au respectat angajamentul din 2017 conform căruia cel puţin o treime dintre aceste achiziţii trebuie să fie făcute în comun cu alte state din UE.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite