Raport EBU: „TVR ar trebui să fie sursa cea mai de încredere de ştiri şi actualităţi”

21 februarie 2017, 12:00

Radiografie fidelă a situaţiei actuale, concluziile specialiștilor internaționali evidenţiază atât bunele practici cât şi zonele Televiziunii Publice unde ar trebui aduse îmbunătăţiri. La final, consultanții au privit optimist șansele de revenire ale postului public printre cele mai importante televiziuni din România. Raportul EBU urmează să fie făcut public pe site-ul TVR.

La evenimentele de lansare, ce au avut loc ieri și astăzi, alături de Irina Radu, Președintele Director-General al SRTV, s-au aflat reprezentanţii EBU – Jean Philip de Tender, Director Media; Richard Burnley, Director Departament Juridic; Boris Bergant, Consultant Senior. „Ca organizație publică media, TVR trebuie să-şi manifeste deschis dedicarea faţă de public. Este important ca acest mesaj să fie transmis şi auzit, cu atât mai mult cu cât trecutul TVR este binecunoscut”, se arată în raportul de consultanță.

Legea de funcționare a TVR, dezbătută în Senat

La invitația SRTV, luni, 20 februarie, oameni din cultură și media, membrii ai Comisiilor de Cultură din Parlament, membrii CNA, reprezentanți ai Societății Civile, reprezentanți economici, membrii ai Consiliului de Administrație, directori ai studiourilor teritoriale TVR, dar și alți colaboratori ai televiziunii publice s-au întâlnit cu reprezentanții EBU pentru a dezbate rezultatele raportului de consultanță. 2016 a fost cel mai greu an din istoria postului, atât din punct de vedere financiar, cât și al misiunii sale ca serviciu public. Audiența TVR a scăzut, iar instituția urmează să treacă printr-o serie de schimbări legislative necesare după promulgarea legii ce elimină taxa Radio-TV.

Bugetul de stat alocat Televiziunii Române în 2017 aduce un avantaj instituției, pentru că va plăti datoriile acumulate în 10 ani, dar, după cum preciza președintele Irina Radu, „TVR a străbătut doar jumătate din drumul său. Plata datoriei nu înseamnă că de a doua zi, TVR se va întoarce la toate greşelile făcute în ani fără să corecteze o listă lungă de probleme  – aşa cum apar şi în Raportul EBU”. La întâlnire, Lucian Romașcanu, președintele Comisiei pentru cultură și media din Senatul României, a subliniat că legea ce va modifica funcţionarea Societăţii Române de Televiziune a trecut deja de Camera Deputaților și urmează să fie dezbătută în Senat, for decizional.

Criteriile care au stat la baza evaluării

Raportul EBU se bazează pe autoevaluarea TVR şi pe analiza făcută la Bucureşti, de către un grup internaţional de specialiști media, în perioada 18 – 21 Octombrie 2016 şi evaluează practicile de management din serviciul public de televiziune din România şi calitatea conţinuturilor pe care aceasta le oferă. Analiza este făcută prin raportare la valorile serviciilor publice de media (SPM), aşa cum au fost ele definite de către Uniunea Europeană a Radiodifuzorilor (EBU/UER) la Strasbourg, în 2012.

La conferința de presă ce a avut loc astăzi, eveniment ce a fost televizat, președintele director-general al TVR și reprezentanții EBU au dialogat cu jurnaliștii despre recomandările şi sugestiile de schimbare ce au fost făcute postului public pentru a îl ajuta să se adapteze la provocările contextului actual şi la cerinţele peisajului media prezent şi viitor.

„EBU este cea mai mare alianță de de radio şi televiziune care oferă servicii publice din întreaga lume. Avem 73 de membri, în peste 50 de țări. În România, din rețea fac parte Televiziunea Română și Radioul Public. Poate ar fi bine să explicăm care este diferența între o televiziune care asigură un serviciu public și ce înseamnă o televiziune comercială. În primul rând televiziunea comercială investește bani în media pentru a scoate un profit. Nu este și cazul entității care oferă un serviciu public deoarece aceasta cheltuie bani de la bugetul de stat, bani de la Guvern, cu scopul de a contribui la dezvoltarea societății și a democrației. Toți cei 73 de membri din organizația noastră au adoptat un set de valori care fac parte din ADN-ul nostru și ne ghidează activitatea zilnică. Sunt șase valori care au stat la baza evaluării pe care am făcut-o la Televiziunea Română și care apar și în raportul pe care l-am redactat: UNIVERSALITATEA, INDEPENDENŢA, EXCELENŢA, DIVERSITATEA, RESPONSABILITATEA și INOVAŢIA”, a explicat Jean Philip de Tender, Director Media.

Următoarea întâlnire publică va avea loc după finalizarea Raportului de Activitate al SRTv pe anul 2016, cu scopul prezentării publice a acestuia şi a prezentării următorilor paşi pe care TVR îi va face după aprobarea acestora în Consiliul de Administraţie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă