Raport: Discursul homofob, tot mai răspândit printre politicieni în Europa

Stop homofob
Stop homofob
16 februarie 2021, 11:56

Politicieni din 17 ţări din Europa, printre care Estonia, Finlanda şi Italia, şi Asia Centrală au atacat verbal persoane LGBT+ în ultimul an, conform unui raport anual al ILGA-Europe.

Concluziile raportului vin în contextul în care pandemia de COVID-19 afectează puternic persoanele LGBT+, de la faptul că tinerii au fost fost nevoiţi să stea permanent în casă cu familii homofobe în timpul lockdown-ului şi până la atacuri verbale ale politicienilor împotriva persoanelor gay şi trans pentru a distrage atenţia de la problemele economice.

„Comunităţile LGBTI se numără printre grupurile care sunt scoase ţapi ispăşitori în mod special”, a declarat directoarea executivă a ILGA-Europe, Evelyne Paradis.

„Există un tot mai pronunţat discurs al urii împotriva persoanelor trans, iar asta se înregistrează tot mai mult în regiune. Avem mai îngrijorări că situaţia se va înrăutăţi”, a adăugat ea.

Raportul exprimă îngrijorări în legătură cu evoluţiile din Polonia, unde politicieni ai partidului naţionalist aflat la putere au criticat „ideologia LGBT” în timpul campaniilor electorale, şi din Ungaria, unde anul trecut a fost interzisă posibilitatea de schimbare legală a genului.

Evelyne Paradis a mai atras atenţia că situaţia persoanelor LGBT+ din Bulgaria şi România s-ar putea înrăutăţi în acest an. Ea a mai reamintit că, în Turcia, politicieni ai puterii au atacat verbal persoane LGBT+ în timpul reprimării recente a unor proteste.

Ministrul de Interne al Turciei, Suleyman Soylu, s-a referit la unii dintre studenţii protestatari ca fiind „devianţi LGBT”, în timp ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a spus că „nu există” LGBT.

Multe grupuri LGBT+ din Europa şi Asia Centrală au devenit furnizori de alimente şi de alte ajutoare pentru comunităţile lor în timpul pandemiei de coronavirus, se mai arată în raport.

„Pandemia a evidenţiat probleme care existau, dar pe care prea puţini dintre noi le vedeau, cum ar fi vulnerabilitatea socială şi economică a unui procent uriaş de persoane LGBT”, a mai spus Evelyne Paradis.

Sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite