Mai multe posturi de televiziune din Republica Moldova prezintă informaţiile unilateral şi promovează interesele proprietarilor acestora. În privinţa ştirilor, unele instituţii media prezintă selectiv faptele şi folosesc tehnici de manipulare. Cel puţin aşa se prezintă situaţia într-un nou raport de monitorizare a presei, realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent de la Chişinău. Canalul public Moldova 1 şi TVR Moldova nu au fost cuprinse în monitorizare.
Raportul „Elemente de propagandă, manipulare informaţională şi încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spaţiul mediatic autohton" a fost realizat în perioada 1 iunie 2017- 1 august 2017. Au fost monitorizate 12 instituţii media din Republica Moldova: televiziuni, site-uri şi ziare.
Experţii au analizat modul în care au fost reflectate evenimentele de interes public major din domeniul politicii interne şi externe şi al economiei. În special cele legate de scandalul sistemului mixt de vot, protestele de la Chişinău, publicarea raportului Comisiei de la Veneţia şi ajutorul macrofinanciar acordat de Uniunea Europeană.
A fost monitorizată şi respectarea normelor deontologice, inclusiv asigurarea echilibrului în ştiri şi verificarea informaţiei din mai multe surse.
Experţi ai Centrului pt Jurnalism Independent evită să menţioneze instituţiile media din Republica Moldova care respectă normele deontologice în privinţa reflectării evenimentelor majore. În acelaşi timp, Ştirile TVR au studiat ultimul Raport şi au constatat că nu există nicio referire la România sau la mediatizarea relaţiei Bucureşti-Chişinău.