Raport al Departamentului pentru Securitate Internă din SUA: China a ascuns severitatea epidemiei pentru a face stocuri de produse medicale

Oficiali din Statele Unite ale Americii cred că Administraţia din China a ascuns amploarea epidemiei de coronavirus şi gradul de contagiere, pentru a acumula stocurile medicale necesare pentru a reacţiona la criză, arată documente ale serviciilor de informaţii citate de agenţia Associated Press.

04 Mai 2020, 08:18 (actualizat 04 Mai 2020, 08:31) |
Mike Pompeo / FOTO: Mike Pompeo, Twitter

Liderii chinezi "au ascuns intenţionat severitatea" epidemiei la începutul lunii ianuarie, conform unui raport de informaţii de 4 pagini elaborat de oficiali din cadrul Departamentului pentru Securitatea Internă din SUA, datat 1 mai.

Dezvăluirea intervine în contextul în care Administraţia Donald Trump a intensificat criticile la adresa Chinei.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a acuzat duminică Administraţia din China că este responsabilă de răspândirea bolii. Pompeo a subliniat că autoritățile chineze trebuie trase la răspundere.

Intensificarea retoricii Washingtonului coincide cu apariţia unor critici în SUA referitoare la reacţia administraţiei la criza medicală, care ar fi fost lentă şi inadecvată. Rivalii politici l-au acuzat pe președintele Donald Trump că a început să acuze China, adversar geopolitic, dar partener comercial esenţial, în încercarea de a dispersa criticile interne.

Raportul Departamentului pentru Securitate Internă, neclasificat dar marcat "strict pentru uz oficial", arată că, deşi minimiza severitatea coronavirusului, China a intensificat importurile şi a redus exporturile de produse medicale. Beijingul a încercat să acopere aceste decizii "negând că sunt impuse restricţii privind exporturile, generând confuzie şi tergiversând furnizarea de date despre activităţile comerciale", arată raportul.

În plus, potrivit documentului, în cea mai mare parte a lunii ianuarie, China nu a informat Organizaţia Mondială a Sănătăţii că noul coronavirus genera "contagiere", pentru a putea procura provizii medicale din străinătate. În aceeaşi perioadă, importurile Chinei de măşti medicale, halate şi mănuşi chirurgicale s-au intensificat. Concluziile raportului se bazează pe o probabilitate de 95% că exporturile şi importurile Chinei nu erau în limite normale.

Duminică, preşedintele Donald Trump a părut să învinovăţească oficiali din cadrul serviciilor de informaţii din SUA că nu i-au transmis cu claritate mai devreme cât de periculoasă ar putea fi epidemia de coronavirus. Trump încearcă în același timp să se apere de criticile referitoare la lipsa de reacţie imediată după ce primise avertismente preliminare din partea oficialilor din serviciile de informaţii privind potenţialul impact al coronavirusului.

"Serviciile tocmai mi-au raportat că am fost corect, că nu mi-au semnalat subiectul coronavirusului până spre sfârşitul lunii ianuarie, cu doar puţin timp înainte ca eu să impun interdicţii privind China în SUA. De asemenea, mi-au vorbit despre virus într-un mod care arăta că nu era foarte ameninţător", a declarat Donald Trump.

Anterior, liderul de la Casa Albă a speculat că Beijingul ar fi răspândit virusul din cauza unei "erori" oribile. Agenţiile de informaţii din SUA analizează ipoteza lansată de preşedinte şi de consilierii acestuia potrivit căreia epidemia ar fi izbucnit în urma unui accident într-un laborator din China.

"Să ne amintim, China a mai infectat lumea în trecut, se ştie că au mai avut laboratoare sub standarde. Nu este prima dată când lumea este expusă unui virus din cauza deficienţelor dintr-un laborator din China. Astfel, în timp ce comunitatea serviciilor de informaţii continuă să îşi facă treaba, trebuie să continue acest lucru, să verifice pentru a fi siguri, vă pot spune că există dovezi semnificative că actuala criză provine din acel laborator din Wuhan", a declarat Mike Pompeo la ABC.

Sursa: Mediafax

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 7°C
IASI 5°C 1°C
CLUJ 3°C -1°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 7°C 5°C
BRASOV 3°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI