Răpirile de femei și copii, la ordinea zilei în Haiti

Răpirile de femei și copii la ordinea zilei în Haiti
Răpirile de femei și copii la ordinea zilei în Haiti
8 august 2023, 14:40

Violența continuă în Haiti amenință bunăstarea copiilor și femeilor. În cele mai multe cazuri, copiii și femeile sunt luați cu forța de grupurile armate. Oamenii sunt folosiți pentru câștiguri financiare sau tactice. Victimele care reușesc să se întoarcă acasă se luptă cu cicatrici fizice și psihologice profunde pe o perioadă lungă.

Garry Conille, directorul regional UNICEF pentru America Latină și Caraibe, a declarat: „Poveștile pe care le auzim de la colegii și partenerii UNICEF de pe teren sunt șocante și inacceptabile. Femeile și copiii nu sunt mărfuri. Nu sunt monede de schimb. Și nu trebuie niciodată expuși unei asemenea violențe inimaginabile. Tendința de creștere a răpirilor este extrem de îngrijorătoare, amenințând atât poporul din Haiti, cât și pe cei care au venit să ajute”.

Situația generală din Haiti este catastrofală. Astăzi, aproximativ 5,2 milioane de oameni, adică aproape jumătate din întreaga populație, au nevoie de asistență umanitară. Printre ei, aproape trei milioane de copii.

Unicef anunță că sistemele locale de sănătate sunt în pragul colapsului, iar școlile sunt atacate, ținând civilii sub teroare constantă. Creșterea violenței, jafurilor, blocajelor rutiere și omniprezența grupurilor armate obstrucționează grav eforturile umanitare, făcând dificilă furnizarea de ajutor atât de necesar comunităților afectate.

Organizația pentru protecția copiilor solicită urgent eliberarea imediată și întoarcerea în siguranță a tuturor celor care au fost răpiți în Haiti. „Am asistat la reziliența remarcabilă a copiilor, femeilor și familiilor haitiane, în timp ce se confruntă cu provocări aparent insurmontabile, refuzând să se predea”, a spus Conille. „Cu toate acestea, curajul lor este întâmpinat cu o teroare din ce în ce mai mare, de neconceput. Trebuie să se oprească acum”, a punctat directorul regional UNICEF pentru America Latină și Caraibe.

Un articol de Arina Delcea

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite