Rănile nevăzute ale războiului. Ucraina riscă o uriașă criză de sănătate mintală. Milioane de locuitori suferă de anxietate și depresie

19 mai 2023, 21:11

Dmytro a luptat 15 luni pe front, iar acum este într-un centru de recuperare din Harkov, în nordul Ucrainei, unde încearcă pe cât poate să-și regăsească liniștea psihică. Ororile pe care le-a văzut sunt însă imposibil de uitat.

Dmytro, soldat ucrainean: O să suferim consecinţe toată viaţa. Când mă pun la culcare văd durere şi chipurile camarazilor pierduţi. Visez cum i-am găsit fără mâini şi picioare, cum au murit în braţele mele. Imaginile astea vor rămâne cu mine cât o să trăiesc.

Ca să fie alături de el soția lui, refugiată într-o zonă sigură, a călătorit aproape o mie de kilometri.

Tetiana, soţia lui Dmytro: Războiul l-a schimbat enorm. A dovedit că este capabil de multe, să ne apere, să lupte pentru Ucraina. Nu am cuvinte să descriu ce simt pentru el.

Dmytro și Tetiana petrec câteva ore pe zi împreună, dar, în cele din urmă, Dmytro se întoarce pe front.

Prin centrul din Harkov au trecut în ultimul an peste 2 mii de soldați unde au beneficiat de consiliere și fizioterapie, timp de una-două săptămâni, după care au plecat iar la luptă.

Printre cei care sunt acum acolo este și Yvhen, fotograf de război. Acum încearcă să învețe să-și schimbe felul în care vede viața, pentru a supraviețui.

Yevhen, fotograf de război: A trebuit să învăţ să fiu foarte concetrat pe prezent. Şi trebuie să faci asta, atunci când treci prin război. Iar aceste exerciţii de mişcare învăţate aici o să le folosesc atunci când o să mă duc pe front, printre bombe.

Și nu doar cei care sunt pe front suferă de grave probleme de sănătate mintală. Milioane de ucraineni se plâng de anxietate, stres sau depresie.

Yana Ukrayinska, reprezentat al Ministerului Sănătăţii din Ucraina: Pregătim sectorul de sănătate, ca să putem oferi servicii psihologice de calitate pentru 15 milioane de oameni. Noi sperăm să nu fie necesare pentru atât de mulţi, dar suntem încrezători că sistemul va fi pregătit să reacţioneze.

Adevăratul impact al războiului asupra sănătății mintale a ucrainenilor probabil nu va fi evident ceva vreme sau cel puțin nu cât timp atenția este concentrată pe apărarea de rachete și tancuri.

În plus, țara nici nu are sufiiciente cadre specializate pentru a se ocupa de câți oameni ar fi nevoie.

Așa că, deocamdată, celor mai mulți ucraineni nu le rămâne decât să aibă cum pot grijă de ei înșiși.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă