Rămas-bun, Nicolae Dabija! Este zi de doliu naţional în Republica Moldova pentru marele scriitor basarabean

La ora 12, drapelele au coborât în bernă în memoria lui Nicolae Dabija. Marele scriitor a fost condus pe ultimul drum, la Cimitirul Central din Chişinău. Nicolae Dabija s-a stins din viaţă  la spital, răpus de COVID-19.

15 Martie 2021, 17:29 (actualizat 15 Martie 2021, 17:33) |
Nicolae Dabija s-a stins din viaţă la spital, răpus de COVID-19.

Vestea a fost primită cu mare tristete  de toţi românii care l-au îndrăgit pentru că a apărat valorile naţionale. Aşa va rămâne în memoria generaţiilor viitoare ca un luptător pentru valorile romanesti.

Scriitorul Nicolae Dabija s-a stins din viaţă la vârsta de 72 de ani după ce acum două săptămâni a fost internat cu Covid.

Colegii de breaslă sunt îndureraţi. Ei spun că Nicolae Dabija a fost un lider în lumea scriitorilor şi un poet emblematic al generaţiei sale.

În literatură, generaţia care a venit după el s-a numit generaţia Ochiului al treilea, pentru că cenzura era atât de dură, poeţii inventau diferite formule ca să scape de ochiul cenzurei.

În urmă cu trei decenii, Nicolae Dabija a fost unul dintre liderii mişcării de renaştere naţională, iar poeziile sale au încurajat basarabenii să lupte pentru recunoaşterea identităţii lor româneşti.

Nicolae Dabija a avut curajul să spună adevărul chiar şi sub presiunea regimului sovietic. A fost un luptător aprig pentru oficializarea limbii române şi revenirea la grafia latină.

În ultimii zece ani, Nicolae Dabija a editat trei cărţi de proză. Romanul său "Tema pentru acasă" a ajuns la cea de-a opta ediţie, cu peste 60 de mii de exemplare vândute, şi a fost tradus în mai multe limbi. A primit in Franţa prestigiosul "Prix de l' Autre Edition". Nicolae Dabija este autor a peste 80 de volume de poezie, proză şi eseuri. Versurile sale au fost puse pe notele multor melodii îndrăgite de public.

Nicolae Dabija s-a născut pe 15 iulie 1948, în satul Codreni, raionul Cimişlia. Nicolae Dabija a fost membru de onoare al Academiei Române și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei. În 2005 a fost ales președinte al Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 14°C
IASI 12°C 11°C
CLUJ 9°C 4°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 12°C 11°C
BRASOV 10°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI