Rămas bun, Majestate! Programul funeraliilor Regelui Mihai I al României

13 decembrie 2017, 22:54

Sâmbătă dimineața, după un scurt serviciu religios care va fi oficiat în Sala Tronului din Palatul Regal,  la ora 10.25, sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal.

În jurul orei 11.00 va avea loc o ceremonie religioasă și militară. Pentru public vor fi amenajate zone speciale.

La ora 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun, care va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar. Un cortegiu funerar, din care vor face parte Familia Regală, militari români, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, va însoți pe jos sicriul Regelui Mihai, din Piața Palatului Regal, pe Calea Victoriei, Splaiul Independenței, spre Piața Unirii și, de acolo, pe Dealul Mitropoliei. Întreaga procesiune va dura de la 11.30 până la 12.45.

Slujba de înmormântare va avea loc în Catedrala Patriarhală, fără ca publicul și presa să aibă acces.

La ora 14.00, cortegiul funebru va porni spre Gara Regală Băneasa și va străbate centrul Capitalei. Va trece prin Piața Unirii, Piața Universității, apoi prin Piața Romană și pe la Arcul de Triumf. Iar de acolo, pe Şoseaua Kiseleff și Şoseaua Bucureşti-Ploieşti.

În Gara Regală Băneasa, publicul își va putea lua adio de la Regele Mihai. Sicriul cu trupul neînsuflețit al fostului Suveran, însoțit de Custodele Coroanei și de membrii Familiei Regale, va ajunge la Curtea de Argeș cu Trenul Regal. Pe traseu, toți cei care vor să-i aducă un ultim omagiu Regelui Mihai I sunt așteptați în gara orașului lor.

Trenul va încetini în Chitila, Titu și Pitești. Iar la 17.30 va ajunge în Gara din Curtea de Argeș, unde publicul îl va putea aștepta.

Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Catedrala Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș. Prezenţa presei și a publicului va fi permisă la Gara din Curtea de Argeş.

La ora 17.50, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş. La ora 18.20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.

La ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală.

Prezența presei nu va fi permisă în cele două incinte, nici înainte, nici pe parcursul celor două ceremonii funerare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după Înmormântare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite