Rămas bun, Cristian Țopescu! Marele comentator sportiv a fost condus pe ultimul drum cu onoruri militare

Un om care a făcut istorie şi care va rămâne în istorie. Mesagerul bucuriilor şi al speranţelor. Nimeni nu îl va putea depăşi vreodată pe Cristian Țopescu, spun deopotrivă sportivi, jurnalişti si telespectatori. A fost unic prin vocea inconfundabilă şi prin pasiunea infinită pentru ceea ce făcea. Cristian Ţopescu a fost înmormantat cu onoruri militare.

 

18 Mai 2018, 12:05 (actualizat 18 Mai 2018, 21:14) |
Salve de tun pentru Cristian Țopescu
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Generaţii întregi îşi amintesc de vocea inconfundabilă care a făcut istorie la TVR. Cristian Ţopescu era un profesionist desăvârşit şi pasionat, care punea mare preţ pe lucrul bine făcut. "Telespectatorul simte dacă eşti bine pregătit sau superficial", spunea el. A comentat nu doar gimnastică, fotbal şi handbal, ci şi atletism, box, tenis şi hipism - sportul cu care a început.

De-a lungul carierei, a însoţit sportivii români la cele mai importante competiţii, a participat la 13 ediţii ale Jocurilor Olimpice, de la cupe mondiale și campionate europene, iar suporterii au aflat despre succesul internaţional ascultându-i vocea în peste 5.000 de transmisii în direct.

În anul 1964, televiziunea l-a luat de mână şi l-a vrăjit. A ajuns cel mai cunoscut comentator sportiv. La un moment dat, comuniştii i-au interzis să mai intre pe post pentru că într-un meci de fotbal făcuse referire la jucători care erau curtaţi de echipe de afară. Conducerea țării credea că încuraja tinerii să plece din ţară. Ulterior, a revenit în casele românilor, acolo unde a rămas până în 2004.

"A apărut o propunere din partea Televiziunii Române de a colabora pentru comentarii sportive şi mi-am dat seama la un moment dat că nu mai pot face faţă pe două fronturi - şi sportiv de performanţă şi comentator la TVR. (...) Am optat pentru televiziune", își amintea Cristian Țopescu în urmă cu doi ani, într-unul dintre interviurile acordate Știrilor TVR.

Cristian Țopescu s-a născut pe 26 martie 1937, în Bucureşti. A absolvit Şcoala de Grăniceri de la Oradea și Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport. A făcut sport de performanţă la Clubul Sportiv Steaua Bucureşti, între 1953-1964, unde a practicat hipismul. A cucerit titlurile de campion naţional în proba de sărituri peste obstacole în 1960 şi 1962. S-a retras din activitatea sportivă și a devenit, din 1967, reporter sportiv la Televiziunea Română. Ulterior a devenit comentator sportiv. A fost redactor-şef al Redacţiei Sport a TVR (1992-1997) şi director general adjunct al TVR (1997-1999).

Pentru activitatea sa a primit nenumărate premii și distincții. Cele mai importante dintre ele sunt Decoraţia regală 'Nihil Sine Deo', pentru merite deosebite aduse sportului românesc, acordată de Regele Mihai I, la 13 septembrie 2010 și Ordinul Naţional 'Steaua României' în grad de Cavaler, conferit de preşedintele României, Klaus Iohannis la 22 martie 2017.

Cristian Țopescu era căsătorit cu realizatoarea TV Christel Ungar, cu care are un fiu, Felix Sebastian. Comentatorul mai are doi copii din două căsătorii anterioare, Cristina (crainică şi realizatoare TV) şi Cristian.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 7°C
IASI 6°C 3°C
CLUJ 10°C 10°C
CONSTANTA 12°C 9°C
CRAIOVA 10°C 8°C
BRASOV 10°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI