Rămășițele unei tabere militare rusești din apropiere de Kiev, dovadă a ororilor. Mărturia unui localnic: Spuneau că mă stropesc cu benzină şi mă bagă în crematoriu

Tabăra ruşilor din apropiere de Kiev
Tabăra ruşilor din apropiere de Kiev
20 aprilie 2022, 11:18

Dmitri Nekazakov își plimba câinele cu puţin înainte să se pregătească de o nouă zi de muncă atunci când ruşii au început să bombardeze oraşul Hostomel,de la periferia capitalei Kiev. Cerul bâzâia de elicoptere care zburau la joasă înălţime din care săreau soldaţii ruşi. Rachetele au lovit la 6.40, pe 24 februarie, prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, iar timp de aproape o lună bombardamentele nu s-au oprit.

Nekazakov povesteşte pentru CNN cum a petrecut 20 de zile sub pământ. Noaptea se ascundea în subsolul casei, iar ziua ieşea alături de vecini să vadă ce pagube au mai făcut ruşii. Îşi găseau casele distruse şi apoi îşi făceau planuri despre cum să se adăpostească în locuri mai sigure.

„Puteai vedea efectiv cum cădeau obuzele”, povesteşte el.

Rachetele rusești care au distrus casele şi vieţile oamenilor din Hostomel erau lansate dintr-o bază militară ascunsă în pădure la aproximativ 4 kilometri distanță. Acum, doar rămășițele taberei se pot vedea printre copaci, relatează CNN care a cercetat locul alături de forțele speciale ucrainene în căutarea unor indicii despre planurile trupelor ruse despre posibile noi atacuri asupra Capitalei.

La începutul invaziei, în timp ce trupele rusești s-au îndreptat spre Kiev, forțele speciale ucrainene cred că 6.000 de pușcași marini și-au instalat tabăra în această pădure de pini şi ar fi stat aici timp de o lună, fie că a plouat, a nins sau temperaturile au scăzut la -12 grade Celsius.

Tabăra includea un post principal de comandă și un cartier general. De aici și de pe un câmp din apropiere, armata rusă a lansat atacuri asupra Kievului şi oraşelor Hostomel și Bucha.

„Aici se luau deciziile privind desfășurarea unor acțiuni ulterioare, direcțiile ofensivei, tacticile de acțiune și așa mai departe”, a declarat un ofițer al forțelor speciale ucrainene pentru CNN, arătând unde se afla fiecare parte a operațiunii.

Sunt vizibile șanțuri uriașe de unde trupele au tras rachete gradate dintr-un câmp, situat la patruzeci de kilometri de capitală. În pădure, discuri de la rachete gradate care fuseseră lansate și carcase de muniție stau încă aşezate în pozițiile de lansare.

Forțele ruse au construit piguri, posturi de comandă, depozitare de muniție și linii de comunicație folosind copacii și lemnul din pădure.

Au dormit în fortificații subterane, acoperite cu cherestea și cutii de lemn verde care au conținut odată lansatoare de rachete multiple BM-21 grad și artilerie cu tuburi. Fire negre au conectat fiecare dintre adăposturile din pădure liniile de comunicaşie.

Pădurea era, de asemenea, plină de recipiente cu mâncare cu marca armatei ruse: un membru al forțelor speciale a descoperit un blocnotes udat lăsat în urmă, care conținea instrucțiuni de la o misiune anterioară în Azerbaidjan. La fața locului a fost descoperit și un manual de instrucțiuni pentru camuflaj și ascundere, dar îmbrăcăminte și pantofi. „Rușii luptă nu în calitate, ci în cantitate”, spune ofiţeul ucrainean.

„Nu îi consideră pe soldați oameni, pentru ei sunt carne de tun. Tactica armatei ruse seamănă, poate, cu Evul Mediu, când au luat nu prin pricepere, ci prin cantitate”, a adăugat el.

Rămășițele de echipament militar, îmbrăcăminte și fortificații nu sunt singurele lucruri lăsate în urmă de ruși.

Soldații ruși au năvălit în cartierele din apropiere, au preluat case și au terorizat locuitorii cu care au intrat în contact, potrivit localnicilor. Tortura, umilirea și mormintele săpate în grabă pentru oamenii pe care i-au ucis bântuie acum acele sate.

„Am fost bătut… dar sunt în viață”, spune Vitaliy Chernysh, din satul Zdvyzhivka de la periferia Kievului, a spus că se plimba cu bicicleta prin satul său când a fost capturat de forțele ruse, care „vânau naziști”. L-au ținut aproape 24 de ore.

Chernysh își amintește că s-a rugat mult în ceea ce credea că vor fi ultimele sale minute de viață. „Eram legat la ochi, cu mâinile legate și în jurul meu se împuşca”, a spus el pentru CNN.

Chernysh a spus că a fost închis într-o magazie după ce a fost forțat să meargă printr-un câmp minat. El a mai povestit că soldații ruși discutau dacă să-l stropească cu benzină și l-au amenințat că îl vor duce la crematoriu. Soldații au împușcat în jurul lui tot ce era viu și l-au întrebat care ar fi ultima lui dorință, povesteşte el.

Bărbatul a fost lăsat cu orele într-o cutie frigorifică. Chernysh a supraviețuit, dar alți rezidenți au fost uciși după ce au fost torturați de soldații care s-au adăpostit în fortăreaţa din pădure.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite