EXCLUSIVITATE

Rămășițele a 88 de luptători români căzuți între 1942 și 1943 pe frontul de Est au fost reînhumate într-un nou cimitir inaugurat în Rusia

Rămașițele câtorva zeci de militari români, căzuți între 1942 și 1943 pe frontul de Est au fost în sfârșit reînhumate creștineste. La Apșeronsk, în sudul Rusiei, a fost inaugurat ce-l de-al doilea cimitir militar românesc. Liviu Iurea a fost acolo și ne împărtășește din emoția ceremoniei de reînhumare, într-un reportaj realizat în exclusivitate pentru TVR.

28 Noiembrie 2018, 12:59 (actualizat 28 Noiembrie 2018, 13:38) Știrile TVR |

În prezența unor oficiali, istorici și reprezentanți ai societății civile din România a fost inaugurat cimitirul de la Apșeronsk. Rămășițele a 88 de luptători români au fost reînhumate confom tradiției, iar slujba de pomenire a morților a fost oficiată de un sobor de preoți desemnați de către patriarhul Biserici Ortodoxe Române.

Este cea de-a doua necropolă militară românească inaugurată pe teritoriul Rusiei în ultimii ani. Este de fapt un cimitir centralizator. Aici vor fi aduse rămășițele pământești ale soldaților români căzuți în luptă în regiunea Kubani, în timpul celui de-al doilea război mondial.

În perioada 2003- 2016, în timpul exhumărilor făcute de Forumul German pentru îngrijirea mormintelor de război au fost identificate și oseminte ale militarilor români.

Amenajarea cimitirului romanesc de la Apseronsk s-a făcut în timp record, în numai două luni.

Căutarea și identificarea osemintelor militarilor români căzuți în Rusia vor continua în baza unui program multianual. Reînhumarea se va face în cele doua cimitire românești - de la Rososhka - Volgograd și Apseronsk - Kuban.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ROMÂNIA 100
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI