Raiduri israeliene vizează portul mediteranean sirian Latakia

Raiduri israeliene
Raiduri israeliene
5 mai 2021, 09:23

Într-un comunicat al armatei siriene se menţionează lovituri aeriene la scurt timp după ora 2:00 asupra mai multor zone de-a lungul coastei de sud-vest a Latakiei. Un civil a fost ucis şi şase răniţi într-una dintre lovituri care, potrivit armatei, a vizat o fabrică civilă de mase plastice în oraşul Latakia.

„Apărarea noastră aeriană a interceptat rachetele agresorilor şi pe unele dintre ele le-a doborât”, potrivit comunicatului armatei.

Presa de stat a relatat mai devreme că atacul israelian a lovit de asemenea oraşul Hifa, la est de portul Latakia, şi Misyaf în provincia Hama.

Armata israeliană nu a comentat imediat.

Deşi loviturile israeliene din ultimii ani au vizat multe părţi ale Siriei, rareori a fost lovită Latakia, care este aproape de principala bază aeriană rusească din Hmeimim.

Potrivit unui dezertor cu rang înalt din armată, raidul israelian a lovit mai multe zone din oraşul Jabla în nord-vestul provinciei Latakia, un bastion al sectei minoritare alawite a preşedintelui sirian Bashar al-Assad care domină armata şi forţele de securitate.

Al-Assad provine din Qerdaha, un sat din Munţii Alawiţi la 28 km sud-est de Latakia, unde tatăl său, fostul preşedinte Hafez al-Assad, este înmormântat.

Israelul a escaladat în ultimele luni aşa-numitul „război din umbră” împotriva ţintelor legate de Iran în interiorul Siriei, potrivit surselor serviciilor de informaţii occidentale, care afirmă că loviturile vizează în principal centre de cercetare pentru dezvoltarea armelor, depozite de muniţii şi convoaie militare ce transportă rachete din Siria în Liban.

Miliţiile apropiate Iranului conduse de Hezbollahul libanez au o mare influenţă acum asupra unor zone întinse din estul, sudul şi nord-vestul Siriei, precum şi mai multor suburbii din jurul Damascului. Ele controlează de asemenea zone de la frontiera libano-siriană.

Israelul a declarat că scopul său este de a pune capăt prezenţei militare a Teheranului în Siria, despre care sursele de informaţii occidentale spun că s-a extins în ultimii ani.

Israelul a trimis înalţi delegaţi la Washington săptămâna trecută pentru a discuta despre Iran cu omologii americani. Casa Albă a spus că aliaţii au fost de acord asupra „ameninţării semnificative” reprezentate de comportamentul regional al Iranului.

Israelul şi-a intensificat avertismentele împotriva a ceea ce ar considera un nou acord nuclear prost între Iran şi puterile mondiale, declarând că războiul cu Teheranul ar urma cu siguranţă.

Discuţiile indirecte ale Iranului cu emisari ai SUA la Viena au fost umbrite de ceea ce par a fi fost atacuri de sabotaj reciproce asupra navelor israeliene şi iraniene, precum şi o explozie la uzina de îmbogăţire a uraniului iraniană de la Natanz pentru care Teheranul a dat vina pe Israel.

 

 

 

 

sursaa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite