Rafila, săgeți către Arafat, după ce șeful DSU a spus că numărul medicilor de urgență este prea mic: Ciudat ca cineva care a coordonat opt ani medicina de urgență să spună că sunt probleme

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, joi că i se pare „ciudat” ca o persoană care a coordonat pregătirea profesională a medicinii de urgență să spună că sunt probleme extrem de mari în pregătirea profesională de medicină de urgenţă, făcând referire la o declarație a șefului Departamentului pentru Situații de Urgență. Raed Arafat a declarat miercuri că numărul de medici din unitățile de primiri urgențe sunt insuficienți.

04 August 2022, 16:43 (actualizat 04 August 2022, 16:46) Știrile TVR |
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății / FOTO: Facebook MS

„În ultimii opt ani, din păcate, pregătirea profesională în domeniul medicinei de urgenţă a fost în altă parte. Mie mi se pare foarte ciudat, încât cineva care a coordonat de opt ani de zile pregătirea profesională în domeniul medicinei de urgenţă să vină după opt ani şi să spună că sunt probleme extrem de mari în pregătirea profesională de medicină de urgenţă", a susţinut Alexandru Rafila, fiind întrebat ce face Ministerul Sănătății pentru a acoperi deficitul de personal din sistemul medical, în timpul conferinței de presă de joi.

Rafila a continuat: „Chestiunile acestea trebuie lămurite şi sunt de acord să îmi asum şi Ministerul Sănătăţii să îşi asume pregătirea profesională a tuturor categoriilor de profesionişti din sănătate, nu numai medicina de urgenţă. Lucrul acesta este clar, trebuie să se întâmple pregătirea în domeniul medicinei de urgenţă. Este clar o atribuţie a Ministerului Sănătăţi. Ne-o asumăm, dar trebuie să facem - probabil - şi anumite modificări legislative, încât să putem să ne asumăm acest lucru. (...) Decizia în ceea ce priveşte modul de pregătire profesională a oamenilor care lucrează în sistemul de urgenţă - fie că discutăm de ambulanţă, fie că discutăm de unităţile de primiri urgenţe - trebuie să revină Ministerului Sănătăţii. În momentul de faţă nu este la Ministerul Sănătăţii".

Reacția ministrului Sănătății vine după ce, miercuri, Raed Arafat, șeful DSU, a declarat că „acum avem 978 ( de medici de urgență, n.r.) şi nevoia reală poate chiar depăşeşte 2.000 de medici. Încă este nevoie de generaţii. Şi mai e un aspect: generaţiile care s-au angajat acum 20 – 30 de ani deja ajung la pensie. Noi acum nu trebuie nu doar să suplimentăm, ci să înlocuim pe cei care ies la pensie”.

Încă din luna aprilie, Raed Arafat și Alexandru Rafila sunt în conflict, după ce Rafila a cerut ca tot sistemul medical de urgență să treacă în subordinea Ministerului Sănătății. În prezent, sistemul de urgență (ambulanțe, SMURD, secțiile de urgență ale spitalelor) sunt în coordonarea șefului DSU.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI