Rafila Găluţ, tânăra care a purtat rănile lui Isus, ar putea fi beatificată

14 noiembrie 2017, 19:56

Aici, la Bocsig, într-un sat mic din apropiere de Arad, a trăit Rafila Găluţ. Familia era săracă, aşa că fata cosea şi broda. Nu cerea niciodată nimic în schimbul veştmintelor pe care le făcea. Trăia doar din ceea ce primea de la oamenii binevoitori.

Oamenii din sat o vedeau adesea rugându-se în biserică. Acolo i-ar fi apărut, pentru prima dată Maica Domnului. Rafila avea atunci 22 de ani.

În 1932, aici s-a arătat Maica Domnului, numai Rafilei Găluț. Și Maica Domnului i-a spus că îi vor apărea rănile Mântuitorului, dar să nu îi fie frică, că nu vor durea decât prima dată. Apoi vor apărea lin și fără durere” – preot Gheorghe Tomoioagă.

De atunci, rănile sângerânde i-au apărut constant. Și de fiecare dată, Maica Domnului ar fi anunțat-o înainte. Tanti Elisabeta e singura din sat care a cunoscut-o pe tânăra Rafila și își amintește de stigmatele ei.

Își acoperea fruntea cu un batic și îi spunea doar finei ei când îi apărea și ea ne spunea nouă că are sânge pe frunte și înțepături” – Elisabeta.

Mama mi-a povestit că i-a văzut stigmatele pe frunte, pe palme și pe tălpi. Cei mai credincioși le vedeau chiar sângerând„.

La un an după apariția primelor răni, preotul din sat a scris despre Rafila superiorilor săi de la Episcopia Lugoj.

Episcopia și-a trimis la Bocsig reprezentanții, dar și o echipă de medici.

Medicii sunt toți semnați în acest proces verbal și constată că rănile nu au o cauză științifică, nu se pot explica, deci sunt de natură divină” – preotul Tomoioagă.

Episcopia Greco-Catolică a strâns toate documentele vremii și a început demersurile pentru beatificarea și canonizarea Rafilei. În țară s-au obținut toate aprobările necesare, iar dosarul este analizat acum la Vatican.

Acum toate documentele sunt analizate de experți și ei vor spune dacă Rafila Găluț poate fi mai întâi beatificată, aceasta este prima etapă, și apoi canonizată. Ar fi o prmeieră pentru România, fiind vorba despre o persoană laică” – monsenior Angelo Pop, vicer general al Eparhiei Greco Catolice din Lugoj.

Rafila Găluţ a murit de tânară, la numai 29 de ani. Mormantul ei este, de atunci, loc de pelerinaj pentru mii de credincioși.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite