Rafila: Legea prevede utilizarea în continuare a măştii în toate spaţiile interioare. Ciucă: Până la publicarea în MO a deciziei CCR privind portul măştii, prevederile legale rămân în vigoare

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila
16 februarie 2022, 12:00

„O să începem şedinţa de Guvern cu câteva subiecte foarte importante. Primul este cel legat de comunicatul Curţii Constituţionale de ieri prin care a constatat neconstituţionalitatea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 192/2020 pentru modificarea şi completarea Legii 55 din acelaşi an, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei COVID 19. Am să spun din capul locului că deciziile Curţii Constituţionale se vor executa. Avem în acest moment comunicatul şi trebuie să aşteptăm motivarea şi publicarea Deciziei, motiv pentru care, formal, prevederile legale sunt în vigoare”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

„Ţinând cont de condiţiile în care rata de infectare se menţine la un nivel ridicat, personal fac apel la populaţie pentru a ne proteja în continuare, la a ne proteja de tot ceea ce înseamnă pericolul acesta al infectării. El se găseşte în continuare la un nivel de risc ridicat”, a adăugat Ciucă.

„Aşteptăm cu toţii publicarea deciziei CCR şi a motivaţiei acestei decizii, dar în momentul în care ea a fost făcută publică sigur că am analizat legislaţia existentă şi trebuie să spunem foarte clar că Legea 55 prevede utilizarea în continuare a măştii în toate spaţiile interioare, în mijloacele de transport în comun sau în pieţele care sunt închise, acoperite”, a spus ministrul Sănătăţii.

Pe de altă parte, el a subliniat că utilizarea măştii nu reprezintă „o restricţie în sine”, ci o măsură care previne sau încetineşte transmiterea în comunitate a infecţiei cu SARS-CoV-2.

„Utilizarea măştii nu reprezintă o restricţie în sine, ci o măsură care previne sau încetineşte transmiterea în comunitate a acestei infecţii şi protecţia individuală este necesară atât pentru propria persoană, cât şi pentru cei cu care intrăm în contact. În mod evident, dacă contextul legal impune acest lucru, sunt convins că Guvernul României va adopta actele legislative necesare pentru protejarea sănătăţii publice”, a spus Rafila.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite