Rafila, la TVR Info: Plata gărzii nu este stimulativă, dacă faci de gardă primeşti mai puţin decât dacă lucrezi ziua. Noua lege a salarizării ar putea remedia situaţia

1 noiembrie 2023, 22:33

Alexandru Rafila a fost întrebat, miercuri seară, la TVR Info, despre noua lege a salarizării în sectorul public: ”Ce corecţii ar putea să aducă, în primul rând această corecţie legată de serviciul de gardă, care în acest moment este plătit la nivelul salariului din 2018, de acum 5 ani. Nu este plătit la nivelul salariului pe care omul îl primește în moment de faţă, ci la un salariu mult mai mic, iar plata gărzii nu este stimulativă, adică dacă faci de gardă primeşti mai puţin decât dacă lucrezi ziua. Nu am putut să facem o modificare în acest sens. Ce am putut să facem, și mulțumesc guvernului pentru sprijin, este acordarea unei sume fixe medicilor si asistentilor medicali care fac gardă sau au continuitate în serviciu sau altor categorii de personal. Noua lege a salarizării poate să elimine această situaţie care nu este…aşa am moştenit-o, dar asta nu înseamnă că noi ca medici nu trebuie să ne facem datoria faţă de pacienţi”, a afirmat ministurul Sănătăţii.

Întrebat cât de complicat este în prezent să se asigure gărzile în spitale, ministrul a declarat: ”În unele spitale mai complicat, în altele mai puţin complicat, depinde de management, de dialogiul cu angajaţii, de modul în care oamenii înţeleg responsabilităţile lor”.

Alexandru Rafila a afirmat, însă, că nu este de acord ca un medic care este de gardă să refuze să vadă un pacient sau să acorde asistenţă. ”Noi facem nişte confuzii legate de medicul meu – pacientul meu. În sectorul public, accesezi spitalul. Asta este situația. Cei care vor să fie îngrijiți doar de un anumit medic merg în sistemul privat”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite