La întâi februarie, expiră certificatul verde de călătorie în Uniunea Europeană pentru cei care au mai mult de 9 luni de la prima schemă de vaccinare şi nu şi-au făcut şi doza de booster. „Este o decizie a Comisiei Europene”, explică ministrul Sănătăţii. Alexandru Rafila anunţă că, în funcţie de context, guvernul va decide dacă va limita valabilitatea certificatului şi pentru accesul în instituţii şi alte spaţii publice. Dar măsura ar fi doar pe durată determinată.
Certificatul verde de călătorie în Uniunea Europeană este valabil 270 de zile după încheierea schemei de vaccinare, dar doza booster prelungește pe termen nedefinit valabilitatea acestuia. Aşa a decis Comisia Europeană încă de pe 21 decembrie, iar măsura se aplică tuturor statelor membre, explică ministrul Sănătăţii.
Limitarea valabilităţii certificatelor la 9 luni în cazul celor care nu au mai făcut şi boosterul se aplica doar pentru circulația în spațiul comunitar. În funcţie de situaţia infectărilor din ţară, guvernul va decide dacă va impune măsura şi pentru accesul în diferite spaţii publice din România.
Potrivit ministrului, persoanele care au mai mult de 9 luni de la schema iniţială de vaccinare ar trebui să facă boosterul până la 1 februarie, altfel le va expira certificatul verde pentru călătoriile în Uniunea Europeană.
Studiile au arătat că a treia doză de vaccin măreşte protecţia chiar şi în cazul variantei Omicron.
În România, imunizarea bate pasul pe loc. Doar 17 mii de persoane s-au vaccinat în ultima zi. Mai puţin de patru mii au primit prima doză. Campania de vaccinare ar putea fi revitalizata prin limitarea valabilităţii certificatului .