Cât timp este nevoie, atât vor ajută salvatorii români la căutarea supravieţuitorilor după cutremurele devastatoare. Asta a explicat Raed Arafat, în exclusivitate, pentru TVR Info. Misiunea românilor a început deja în Turcia. Au făcut recunoaşterea alături de ceilaţi specialişti implicaţi în aceste misiuni de salvare şi căutare.
Turcii vor decide până când se vor căuta supravieţuitori, dar şi condiţiile meteo pot influenţa această decizie.
”Au făcut recunoaşterea împreună cu colegii din Turcia şi urmează să înceapă să intervină, dacă nu au început deja”, a explicat Raes Arafat, la TVR Info.
Șeful DSU a fost întrebat și cât vor sta echipele de salvatori din Turcia:
”Cât este nevoie, chiar dacă trebuie să facem un schimb, dar aici depinde de cât vor autorităţile turce să meargă mai departe cu faza de căutare salvare, pentru că asta e o fază care nu poate dura foarte mult. De la un moment se va declara că nu se mai caută supravieţuitori pentru că se consideră că nu mai există, adică că nu mai ai şansa să găseşti supravieţuitori, dar asta decid autorităţile turce cât vor să meargă până vor declara că devine o situație de intervenție de curăţire şi de recuperare, din păcate, de decedaţi”.
Au trecut mai bine de 24 de ore de la primul cutremur, iar șansele ca să mai fie găsiți supraviețuitori scad:
”De regulă, cam 72 de ore este perioada în care există șansa mai mare pentru a găsi supraviețuitori, dar aici joacă un rol și temperatura, și vremea, și în ce situație sunt supraviețuitorii, dacă pot să rămână sub dărâmături o perioadă mai lungă până vor fi salvați. Dar România a ajuns foarte rapid. Prima țară europeană a fost România și sunt multe echipe pe drum, inclusiv pe cale terestră. Acolo suntem dependenți de transportul local, pe care ni l-au asigurat autoritățile locale”, a mai spus Arafat.
Dacă va fi nevoie, România va suplimenta ajutorul pentru Turcia:
”Orice este nevoie facem! Suntem în legătură. Domnul ministru a avut contact cu domnul ministru din Turcia, suntem în legătură cu domnul prim ministru, care urmărește situația, iar dacă este nevoie de ceva, da, ne vom mișca în acest sens”, a mai spus șeful DSU.
Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine, a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia. Aceasta este prima zonă pe care autoritățile turce, respectiv Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență – AFAD au ales-o pentru echipa din România.