Raed Arafat: CNSU propune prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile, păstrând măsurile actuale. Petrecerile cu sute de oameni în stradă de Revelion, interzise

Secretarul de stat în cadrul MAI, Raed Arafat, a declarat, joi, după ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, că s-a propus prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile păstrând măsurile actuale. Mâine la ora 10.00, la Guvern, are loc ședința prin care se va aproba hotărârea de guvern care preia propunerile CNSU și prin care se prelungește starea de alertă pentru încă 30 de zile, începând cu 14 decembrie, a adăugat Arafat.

10 Decembrie 2020, 18:08 (actualizat 15 Decembrie 2020, 15:18) Știrile TVR |
România rămâne în stare de alertă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) s-a întrunit joi seara pentru a analiza situația și pentru a decide noi măsuri pentru combaterea pandemiei de Covid-19.

Declarații Raed Arafat:

- propunerea este de prelungire a stării de alertă pentru încă 30 de zile, păstrând măsurile actuale

- o măsură în plus - organizarea activității operatorilor de transport de cablu care deservesc pârtiile de schi, se va stabili printr-un ordin comun al miniștrilor Sănătății, Economiei Energiei și Mediului de Afaceri.

- probabil că telecabinele cu o capacitate de 20 de persoane, vor funcționa cu 10  persoane. Telescaunele vor funcționa normal.

- toate măsurile, cu excepția închiderii piețelor care s-a stabilit că rămân deschise, rămân valabile, cele pentru situațiile unde este incidentă sub 1,5 între 1,5 și 3 și peste 3 la mia de locuitori.

- ne vom axa pe luarea unor măsuri zonale

-gândiți-vă că situația nu este încă sub control, nu suntem într-o scădere

-asta înseamnă presiune pe sistemul sanitar

- fiecare dintre noi să respecte măsurile: portul măștii, igiena, distanțarea, telemunca

- de sărbători încercați să limitați numărul celor cu care vă întâlniți. Asta ne va permite să trecem mai ușor peste ce va urma

- mâine la ora 10.00, la Guvern, are loc ședința prin care se va aproba hotărârea de guvern care preia propunerile CNSU și prin care se prelungește starea de alertă pentru încă 30 de zile, începând cu 14 decembrie.

- pârtiile sunt deschise dar cu respectarea măsurilor de restricții

Petrecerile de sute de oameni în stradă de Revelion, interzise

- Toate limitările care au fost până acum rămân mai departe, adică totul în limita limitărilor care au fost. Dacă vorbim de petreceri de sute de oameni, de mii de oameni în stradă, nu. Asta este clar că nu"

Raed Arafat a adăugat că se menţine restricţia privind circulaţia pe timpul nopţii.

- Regulile sunt clare. Sunt făcute ca să diminueze contactul. Cei care nu respectă, cei care vor ieşi, cei care vor intra în contact cu mai multe persoane se pun pe ei în pericol şi pe membrii familiilor lor în pericol. Recomandarea este să se evite aceste acţiuni. Putem să ne bucurăm foarte bine şi de Anul Nou, dar respectând unele reguli în cursul acestui an"

Despre tăiatul porcului, secretarul de stat a afirmat că nu este 'scris nicăieri' că această activitate este interzisă, dar a sfătuit să se evite mersul cu colindul.

Arafat recomandă evitarea colindatului

-  Colindatul poate să fie cu trei persoane care merg de la casă la casă, dar sfatul este să evitaţi acest lucru, chiar dacă este o tradiţie - şi o înţeleg perfect, o înţelegem cu toţii perfect -, dar mersul din casă în casă, intratul în mai multe case în aceeaşi zi şi te duci, te întâlneşti cu cineva, mai stai un pic, mai scoţi masca în casă, mai ieşi, te mai duci la altcineva, riscul de infecţie creşte foarte mult şi pentru cei la care ai mers tu, şi pentru tine, care ai intrat în mai multe case

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 6°C 3°C
CONSTANTA 10°C 5°C
CRAIOVA 6°C 2°C
BRASOV 6°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI