Raed Arafat: Pacienții nu pot fi refuzați la internare, refuzul intră sub incidență penală. Medicii, obligați să accepte detașarea

29 martie 2020, 22:11

La ora 20.00 au fost confirmate 1815 cazuri de îmbolnăviri, vindecate – 206 persoane, 43 de decedați.

Internați pe secție – 770 de pacienți,  în Terapie Intensivă – 52 de persoane.

Locuri de carantină disponibile – 20.074 și sunt 11 213 persoane în carantină.

162.374 persoane sunt în izolare.

Datele au fost prezentate de Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

El a atras atenţia, duminică seară, asupra faptului că pacienţii nu pot fi refuzaţi la internare, chiar dacă nu există confirmarea infecţiei cu COVID 19, şi că refuzul internării intră sub incidenţa legii penale.

„Refuzul de internare – şi atragem atenţia asupra acestui lucru – a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale spitaliceşti cade sub incidenţă penală. Atragem atenţia managerilor şi şefilor de secţie, precum şi medicilor care efectuează gărzi în spitale că pacienţii nu pot fi refuzaţi, tratamentul, pe motiv că nu există confirmarea sau infirmarea faptului că sunt pozitivi sau negativ COVID”, a declarat Raed Arafat.

El a explicat că a emis un ordin în acest sens, după ce au existat mai multe asemenea situaţii de refuz.

„Am emis patru ordine (…) în patru aspecte, pe care o să le explic. Primul, şi pe care-l considerăm extrem de important, este cel care stabileşte anumite reguli pentru internarea pacienţilor care se prezintă la unităţile de primiri urgenţe şi la spitale. După ce ni s-a semnalat că în unele situaţii s-a întârziat cu internarea sau cu transferul din cauza lipsei testării şi a confirmării sau a infirmării infecţiei cu COVID, am decis să emitem un ordin al comandantului acţiunii, care stabileşte clar că orice pacient poate fi suspectat de a fi COVID pozitiv, chiar dacă nu există testarea la nivelul unităţii de primiri urgenţe, motiv pentru care personalul medical trebuie să se protejeze corespunzător, după care pacientul care are altă patologie şi care necesită internare imediată sau pacientul în stare critică se va interna în spitalul în care există sau la care s-a prezentat sau în alt spital conform ordinului Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Afacerilor Interne 1091/2006 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic a pacientului critic sau la un spital stabilit de direcţiile de sănătate publică”, a mai spus Raed Arafat.

De asemenea, Arafat a mai spus că medici primari, specialiști sau rezidenți, angajați ai unităților sanitare pot fi detașați la alte unități medicale, potrivit Ordonanței Militare nr. 4.

„Aceștia nu pot refuza detașarea. Dacă detașarea se face în altă localitate decât cea de domiciliu, autoritățile locale au obligația de a le asigura cazarea și masa”, a mai spus Arafat.

O altă măsură este aceea că ambulanțele trec în subordinea Inspectoratelor pentru Situații de Urgență pe timpul instituirii stării de urgență în România.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite