Raed Arafat, la TVR: Școlile nu se deschid pentru că acolo este un risc epidemiologic real

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit, luni seară, la TVR 1, despre necesitatea menținerii școlilor închise pentru că riscurile de transmitere a bolii ar fi fost prea mari dacă toți elevii ar fi revenit la ore, în condițiile în care epidemia de COVID-19 nu s-a incheiat.

27 Aprilie 2020, 21:53 (actualizat 27 Aprilie 2020, 23:07) Știrile TVR |
Raed Arafat, la TVR
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Școlile nu se deschid pentru că acolo este un risc epidemiologic real. Și nu numai copiii sunt în acest risc. Problema este că la școală copiii devin vector de transmitere, fie către profesorii lor, fie către familiile lor și către buncii lor. Și din cauza asta s-a luat decizia respectivă.

Secretarul de stat a explicat și în ce condiții vor merge la școală și vor susține examenele elevii din anii terminali.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Din ce am înțeles și din ce am discutat, măsurile care vor fi implementate vor fi măsuri foarte serioase, de distanțare și de prevenire. Sunt persoane care vor fi exceptate de a veni, este mai mult o perioadă de pregătire din ce am înțeles, până la examen. Și această perioadă de pregătire pentru o anumită categorie de persoane – cei care sunt bolnavi, cei care au bătrâni acasă și nu trebuie să fie expuși, cei care sunt cu simptome și nu trebuie să vină la școală - toți ăștia, poate că vor fi soluții alternative pentru pregătirea lor. Iar la examen se vor lua toate măsurile necesare, astfel ca persoanele care participă să aibă distanța regulamentară, de distanțare socială, care să nu permită transmiterea, vor fi cu mască, vor fi cu protecție. Deci, din acest punct de vedere, se vor lua toate măsurile de protecție pentru copiii respectivi și pentru profesori. Va fi și sperăm să fie în continuare un risc minimal dacă se respectă regulile care se impun. Numărul este mult mai mic: vorbim numai de elevii a două clase. Numărul este mult mai mic, situația este mult mai controlabilă.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, că elevii nu se mai întorc în sălile de clasă până la toamnă, iar anul şcolar se încheie pe 12 iunie. Doar cei din clasele terminale vor putea merge, în condiţii stricte, la şcoală, din 2 iunie, ca să se pregătească pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat. Examenele se vor desfăşura după calendarul stabilit, a spus ministrul Educaţiei, Monica Anisie.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI